SD uppmanar till bojkott av Expressen efter publicerad nazistretorik

Karlsson uppmanar till bojkott mot Expressen. Foto: Nyheter Idag samt faksimil expressen.se
  • Torsdag 29 sep 2016 2016-09-29
E-post 4161

STOCKHOLM En krönika i Expressen som frågar hur man ska bli av med ”mänskliga brunråttor” har väckt starka reaktioner, inte minst då retoriken påminner starkt om hur judar beskrevs i 30-talets Tyskland. Nu uppmanar Sverigedemokraterna till bojkott mot tidningen. ”Jag kommer inte att läsa eller länka till Expressen på nätet eller köpa Expressens papperstidning igen förrän hon har fått sparken eller offentligt bett om ursäkt”, skriver SD-gruppledaren Mattias Karlsson på Facebook om Expressen-krönikören Cecilia Hagen.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Rambergs retorik om ”bruna råttor” i ett blogginlägg som kritiserar moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali har väckt en stor debatt. Trots en massiv kritik mot Ramberg och Advokatsamfundet har debattörer som Helle Klein från Seglora smedja och Eskilstuna-kurirens politiska redaktör Alex Voronov på olika sätt tagit Ramberg i försvar.

Och tidigare under torsdagen kunde Nyheter Idag berätta att Expressen-krönikören Cecilia Hagen nu går så långt att hon öppet frågar hur man ”ska bli kvitt de mänskliga brunråttorna? Med gift?”, en retorik som påminner starkt om hur nazister beskrev judar på 30-talet.

SD uppmanar till bojkott mot Expressen

Utspelet har inte gått obemärkt förbi och Hanif Bali har på Twitter i syrliga ordalag poängterat för tidningens ansvarige utgivare Thomas Mattsson att lösningen inte är gift, utan att man tidigare använt gas. Men det är inte bara Bali som reagerar starkt mot Expressens publicering, på Facebook uppmanar Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson till en bojkott av tidningen.

”Jag kommer inte att läsa eller länka till Expressen på nätet eller köpa Expressens papperstidning igen förrän hon har fått sparken eller offentligt bett om ursäkt. Jag uppmanar alla SD:are att följa mitt exempel”, skriver han.

Vidare poängterar Karlsson att han har ”full respekt för att man kritiserar och debatterar”, men att hans ”gräns går dock vid avhumanisering och förtäckta uppmaningar till massmord på meningsmotståndare”. När Nyheter Idag talar med Karlsson utvecklar han sitt resonemang om att bojkotta Expressen.

– Jag tycker att Expressen måste ta sitt ansvar. Alla aktörer i det offentliga samtalet har ett ansvar i att man upprätthåller någon form av gräns för anständighet i debatten, säger han och fortsätter:

– När man publicerar en krönikör som kan tolkas som uppmaning till mord på oliktänkande och där man jämför med skadedjur, då är en gräns passerad.

Men i ditt eget parti har det ju avslöjats gång på gång personer med olämpliga uttalanden?

– I samtliga fall har vi också markerat att det är oacceptabelt och vi har också uteslutit många sådana personer. I Expressens fall skulle motsvarande reaktion vara att sparka Cecilia Hagen.

Nyheter Idag söker Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson för en kommentar. Nedan kan du läsa Karlsson uppmaning om bojkott på Facebook.

Är det rätt att bojkotta Expressen?
5132 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag