Mattsson rasar efter att Odenberg sågade Expressen: ”Nu går skam på torra land”

Mikael Odenberg (t.v) och Thomas Mattsson (t.h). Foto: Wikimedia Commons samt Nyheter Idag
  • Söndag 11 dec 2016 2016-12-11
E-post 430

STOCKHOLM ”Nu går skam på torra land och det är viktigt att journalistiken mobiliserar för att möta hoten”, skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson efter att Mikael Odenberg sågat kvällstidningen längs med fotknölarna. Vidare har Mattsson svårt att ”acceptera” kritik från de som granskas av kvällstidningen.

Under lördagen kunde Nyheter Idag berätta hur den avgående generaldirektören Mikael Odenberg sågat Expressen längs med fotknölarna. Den verbala attacken mot kvällstidningen har sin grund i en granskning av en personalfest där Odenberg varit utklädd i en Darth Vader-mundering. Tidningen visade även att personalfesten kostat 2400 kronor per deltagare.

Men Odenberg stod på sig mot Expressen och menade att det var inget konstigt med personalfesten som sådan. I två olika Facebookuppdateringar har Odenberg både kommenterat och bemött de uppgifter som Expressen rapporterat. Han avslutade bägge inläggen på Facebook med uppmaningen att ”Expressen kan slänga sig i väggen”.

Thomas Mattsson rasar

Nu går Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till motattack mot Odenberg. I ett blogginlägg på Expressen, med rubrik ”Skam på torra land när falsk mediekritik blir till förvillning och förtalsmål”, nämner Mattsson tre olika förtalsmål som just nu drivs mot publikationen.

”Välkommen till den nya medievärlden”, summerar han läget – utan att nämna att ingen annan stor svensk tidning blir stämd så ofta som den han själv är chef över.

Sedan tar Mattsson upp Odenbergs attacker mot Expressen på Facebook.

”Vad som ändå knappast kan vara ok är att en myndighetschef och ett tidigare statsråd helt avfärdar en journalistik granskning av hans verksamhet i raljanta svepande ordalag på Facebook, utan att kunna påvisa ett enda sakfel i rapporteringen, och dessutom två gånger om drämmer till med orden ’Expressen kan slänga sig i väggen'”, skriver Mattsson.

Och att tidningens publiceringar prövas rättsligt, samt att de som granskas ger svar på tal, kommenteras av Mattsson som det vore ”hot”.

”Det är nya tider. Nu stämmer man media om man granskas. Nu går man till motangrepp i sociala medier. Nu går skam på torra land och det är viktigt att journalistiken mobiliserar för att möta hoten”, menar Mattsson redan i ingressen till sitt blogginlägg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag