Mediejättar i blåsväder – fotografer följde Hamas

Bild: Kobi Gideon/Government Press Office(CC BY-SA 3.0
  • Fredag 10 nov 2023 2023-11-10
E-post

På onsdagen rapporterade den icke-statliga israeliska organisationen Honest Reporting att sex fotojournalister med uppdrag för Reuters, AP, The New York Times och CNN, följde med Hamas i deras terrorangrepp mot Israel den 7 oktober.

Honest Reportings granskning visar att Hassan Eslaiah, Yousef Masoud, Ali Mahmud, Hatem Ali, Mohammed Fayq Abu Mostafa och Yasser Qudih följde med Hamas och tog fotografier på terrorangreppet som användes av mediejättarna.

På torsdagen anklagade den israeliska regeringens presstjänst de utpekade fotograferna för att ”överskrida alla professionella och moraliska gränser” med sin rapportering från den 7 oktober. Den israeliska regeringen krävde även deras uppdragsgivare på en förklaring.

Senare på torsdagen förnekade Reuters, AP och The New York Times att man haft kännedom om terrorattacken på förhand. The New York Times anklagade även Honest Reporting för att utsätta journalister i Israel och Gaza för fara genom ”insinuationer” och försvarade sin frilansfotograf Yousef Masoud.

”Även om Yousef inte arbetade för The Times under attacken, har han sedan dess gjort viktigt arbete för oss. Det finns inga bevis för Honest Reportings insinuationer. Vår genomgång av hans arbete visar att han gjorde det fotojournalister alltid gör under stora nyhetshändelser, dokumenterar tragedin när den utvecklas” skriver The New York Times enligt Jerusalem Post.

AP uppgav å sin sida att man inte längre samarbetar med den av Honest Reporting utpekade fotografen Hassan Eslaiah. Även CNN uppger att man ”kapat alla band” med Eslaiah.

Journalistförbundet i Jerusalem menar emellertid att frågan om de utpekade fotograferna kände till Hamas planer på förhand är viktig att utreda, och uppmanar de berörda nyhetsorganisationerna att ”genomföra en grundlig utredning för att ta reda på vad de visste innan massakern och huruvida ett annat handlade från dem kunde ha räddat livet på många oskyldiga människor”. Journalistförbundet i Jerusalem kräver även att mediejättarna ”publicerar sina rapporter så snart som det är möjligt.”

Läs även: Den israeliska miljörörelsen sågar Greta: ”Tar ställning för mördare”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag