Medlemmarna rasar på MP:s Facebooksida: ”Varför ska Fridolin vara kvar?”

Kritikstormen mot Gustav Fridolin är massiv i sociala medier och på Miljöpartiets Facebooksida. Foto: Pressbild samt faksimil Facebook och Twitter
  • Måndag 9 maj 2016 2016-05-09
E-post 1442

STOCKHOLM Den djupa krisen i Miljöpartiet fortsätter efter beskedet att Åsa Romson inte längre är aktuell som språkrör samt att hon väntas avgå som statsråd. Men Gustav Fridolin ser ut att kunna klamra sig fast vid makten, något som får gräsrötterna att rasa. ”Fridolin som är orsak till krisen sitter kvar, Romson får gå i feministiska miljöpartiet, nu avgår jag som väljare efter 20 år”, skriver en upprörd man på Facebook.

Kriserna har avlöst varandra för den rödgröna regeringen den senaste tiden. Det började med att Mehmet Kaplan (Mp) fick avgå, bland annat med anledning av att Nyheter Idag tidigare avslöjat hans kopplingar till den islamistiska organisationen Milli Görüs, men även kontroversiella kopplingar till det turkiska regeringspartiet AKP.

Senare har kritiken varit oerhört tuff mot de bägge språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson, inte minst efter att Fridolin tagit Kaplan i försvar. Romson har mött hård kritik för uttalanden i medier, bland annat har hon kallat terrordåden den elfte september för en ”olycka”, men även jämfört situationen för flyktingar på medelhavet med förintelselägret Auschwitz.

Fridolin fick hård kritik i skandalen om handskakningen

I grunden har kritiken varit betydligt allvarligare mot Gustav Fridolin än mot Romson. Det var Fridolin som lyfte fram Mehmet Kaplan i partiet och de bägge ska vara mycket nära vänner. Likaledes var det också Fridolin som gick till hårdast försvar av Kaplan dagarna innan den före detta bostadsministern tvingades avgå efter att allt fler skandaler kom att bli ett faktum.

Kort därefter skakades Miljöpartiet av ännu en skandal när Yasri Khan, som var aktuell för en roll i partistyrelsen, mötte kritik för att han inte vill ta kvinnor i hand. Detta var samtidigt något som var välkänt inom partiet, även av Gustav Fridolin. Men trots att partiet har en feministisk profil hade inte Fridolin reagerat på Khans inställning vad gäller att ta kvinnor i hand.

– Jag kände till det. Jag hade inte förstått hur kränkande vissa kvinnor tycker att det kan vara, sa Fridolin till SVT Gomorron Sverige.

Gräsrötter kräver att Fridolin också avgår

Flera gräsrötter och opinionsbildare i sociala medier menar att Gustav Fridolin bär ett minst lika stort ansvar som Åsa Romson för den situation som Miljöpartiet nu befinner sig i. Men trots det blir det Åsa Romson som tvingas avgå om valberedningen får som de vill. Dagens besked är något som väcker starka reaktioner, inte minst på Miljöpartiets egen Facebooksida.

”Fridolin som är orsak till krisen sitter kvar, Romson får gå i feministiska miljöpartiet, nu avgår jag som väljare efter 20 år”, skriver en upprörd man på partiets kommentarsfält på Facebook.

Flera kritiker menar även att det knappast kan vara feministiskt att en kvinna tvingas avgå för skandaler som de flesta upplever att Gustav Fridolin i grunden bär störst ansvar för.

”Tänker miljöpartiet fortsätta att kalla sig feministiskt med Fridolin kvar. Går inte på den skrönan en gång till. Bedrövligt!”, skriver en annan upprörd person på Facebooksidan.

Även på Twitter riktas hård kritik mot att Gustav Fridolin ser ut att kunna fortsätta sin politiska karriär på högsta nivå i regeringen, inte minst då han uppfattas bära ett stort ansvar för den kris som Miljöpartiet nu går igenom. Själv har Fridolin i medier kallat processen, där det kvinnliga statsrådet Romson tvingades lämna, för ”en nystart”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag