Mel Gibson i hyllningsfilm till Polens självständighet

Foto: Youtube
  • Söndag 11 nov 2018 2018-11-11
E-post

POLEN Tvåfaldigt Oscarsbelönade Mel Gibson är med i en reklamfilm gjord för att uppmärksamma Polens 100 år av självständighet som firas den 11 november.

Under söndagen firar Polen 100 år som självständigt land. 1918, när landet återvann sin självständighet, hade landet under 123 år varit borta från kartan, och delats upp på olika sätt mellan Preussen, Ryssland och Österrike. Sedan dess har Polen varit ett eget land, även om landet under 40 år – fram till 1989 – var en socialistisk diktatur som lydde Moskva.

Skådespelaren och regissören Mel Gibson syns nu i en reklamfilm som uppmärksammar självständighetsdagen. Filmen är producerad av Polish National Foundation, en polsk motsvarighet till Svenska Institutet, var uppdrag är att stärka Polens varumärke internationellt.

Mel Gibson slog igenom redan 1979 med den dystopiska framtidsactionfilmen Mad Max som fick flera uppföljare. Senare definierade han och Danny Glover buddy cop-genren med  Dödligt vapen-filmerna. Han har också haft stora framgångar som regissör. 1995 fick han dubbla Oscars för Braveheart – både bästa regi och bästa manliga huvudroll.

Läs även: Magnus Carlsson och Jens Ganman släpper ny film – ett värdegrundslavemang: ”Så att det blir rätt!”

Gibson har tidigare varit i blåsväder i sitt privatliv efter bland annat ett grovt antisemitiskt utfall 2006 mot en polis där han bland annat påstod att judar är ansvariga för alla krig i världen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag