”Mens ska ut ur trosan”: Förening får statsbidrag till ”menscertifiering” av arbetsplatser

Foto: Flickr - Guillaume Paumier
  • Fredag 28 sep 2018 2018-09-28
E-post 2860

SVERIGE Föreningen Mensen har fått drygt en halv miljon i bidrag från den nyinrättade Jämställdhetsmyndigheten för ett projekt som syftar till att ”menscertifiera” arbetsplatser.

”Mens ska ut ur trosan, in i offentligheten!”

Så säger föreningen Mensen som har fått 530 010 kronor från Jämställdhetsmyndigheten för att under ett år ”ta fram metoder och strategier för att kunna ge arbetsplatser verktyg för att skapa ett så kallat mensvänligt arbetsklimat”.

Anledningen är att det finns ”menstabun” i arbetslivet som ska brytas genom att ”minska okunskapen och integrera menstruerande behov som en självklar dimension i arbetet för en god arbetsmiljö”.

Nu efterlyser Mensen en projektledare som ska ha huvudansvar för projektet. Man söker någon som bland annat ”tänker ur ett intersektionellt perspektiv” och ”har ett gediget intresse för menstruation”. Personen ska gärna också ha ”erfarenhet av värdegrundsdrivet arbete”.

Föreningen Mensen startades 2013 av ”mensaktivister och menstruella akademiker” och jobbar ”för att mens får ta större plats i samhället”. På sin hemsida skriver man att man har ett queerperspektiv eftersom mens ”inte har något med könsidentitet att göra”. ”Alla som blöder är inte kvinnor”, påpekar man.

Förutom bidraget från Jämställdhetsmyndigheten – en ny myndighet som inrättades i början av året – har man också fått 690 000 kronor av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor till projektet ”Mensbildning i grundskolan”. På sin hemsida skriver Mensen att man använder pengarna till ett pilotprojekt som kallas ”Mensmegafonen” i samarbete med en skola i Stockholm.

Läs även: Veronica Palm i debatt med David Eberhard: ”Rasbiologisk syn”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag