Veronica Palm i debatt med David Eberhard: ”Rasbiologisk syn”

Veronica Palm (S) i debatt. Foto: SVT Play
  • Fredag 28 sep 2018 2018-09-28
E-post 653

SVERIGE Att hänvisa till forskning som visar att kvinnor och män skiljer sig åt i förmåga blottar en ”rasbiologisk syn” på könen. Det menar socialdemokraten Veronica Palm som debatterade löneskillnader med David Eberhard på torsdagen.

Psykiatern David Eberhard och den före detta riksdagsledamoten Veronica Palm (S) rök ihop i SVT Opinion kring frågan om huruvida lönediskriminering mot kvinnor är en myt eller inte. Eberhard menade att det inte finns något stöd i forskningen för att diskriminering skulle vara en viktig faktor i den löneskillnad som finns mellan kvinnor och män.

Veronica Palm höll å sin sida fast vid påståendet att kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden och att det finns ett ”strukturellt förtryck” mot kvinnor. En konspirationsteori, menar David Eberhard, som förklarar löneskillnaderna med att män och kvinnor till exempel väljer olika yrken.

Han frågar Veronica Palm hur hon vet att män som grupp värderas högre än kvinnor.

– Jag kan läsa siffror, svarar Palm.

Eberhard hänvisar till internationell forskning som visar att könen skiljer sig åt när det gäller exempelvis empatisk och social förmåga.

– Den här rasbiologiska synen på könen, det har vi slutat ha för länge sedan, säger då Veronica Palm.

David Eberhard vidhåller att forskningen talar sitt tydliga språk och att Palms kontring bara är en sorts härskarteknik.

Se hela debatten i klippet nedan:

Läs även: ”Det finns ingen toxisk manlighet” – David Eberhard om det svenska könsexperimentet

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag