Metro sparkar samtliga journalister – anställda utan lön på tisdagen

Foto: Wikipedia
  • Tisdag 25 jun 2019 2019-06-25
E-post 285

STOCKHOLM De anställda på Metro stod på tisdag morgon utan lön för andra gången i år. Samtidigt meddelar ägaren  Christen Ager-Hanssen att Metro kommer göra sig av med samtliga journalister. 

Den 25 mars blev de anställda på gratistidningen Metro utan lön. Fyra dagar senare begärde Metro Media House rekonstruktion vid Stockholms Tingsrätt. Då hade man skulder på sammanlagt 59 miljoner kronor, bland annat till Skatteverket.

I mitten av april gav Stockholms Tingsrätt det krisande mediehuset en tidsfrist fram till den 28 juni för att göra upp med de olika borgenärerna.

Läs även: Journalisterna på Metro fick ingen lön

Tre dagar innan deadline uppger källor till Expressen att Metros anställda inte fått sin lön. Expressens uppgifter bekräftas av Journalistförbundet.

– Vi är många som inte kan förstå hur det här kan hända igen, särskilt när vi fick höra senast i går att vi skulle få lön. Man känner sig knappast uppskattad som en lojal medarbetare då, säger en anställd på Metro till Expressen.

Metros ägare Christen Ager-Hanssen nekar emellertid till att de anställdas löner skulle utebli.

– Det är helt felaktigt. Det kommer alltid lön den 25. Vad har det för betydelse om den kommer klockan tolv eller klockan tre på dagen? säger Ager-Hanssen till Expressen, och går sedan till attack mot Expressens källor.

– Det är helt sinnessjukt, man undrar vem som har lust att skada ett företag. De som har ringt Expressen bör inte jobba på Metro, de kan ringa mig personligen i stället, säger Ager-Hanssen.

Lyssna även på: Fokus ekonomiredaktör Sidea: Så bidrog Nyheter Idag till att sänka Metro

Två timmar senare säger Christen Ager-Hanssen till Expressen att Metro kommer göra sig av med samtliga journalister.

– Journalister passar inte in i vår affärsplan. Det finns flera contentbyråer som producerar material som passar oss. Vi kommer att vara innehållsköpare, säger Ager-Hanssen.

Katarina Dahlskog, förbundsjurist på SJF och den som förhandlat med Metro under rekonstruktionen, säger till Medievärlden att man fick kännedom om planerna först genom Ager-Hanssens uttalande i Expressen.

– Det här är ytterligare ett exempel där klubben inte informeras i förväg om vad företaget har för planer utan får läsa om det i media, säger hon.

Enligt Ager-Hanssen kommer förändringen ske ”snart”, och i stället för journalistisk kommer man köpa innehåll av externa producenter.

– De som har bäst innehåll på marknaden kommer vi att köpa ifrån. Så enkelt är det. Vår strategi är att vara bäst på innehållsköp. Köpa billigt och bra, säger han.

Ager-Hanssen säger att tidningen ska bli helt digital, och att de Metroställ som tidigare distribuerat papperstidningen runt om i landet ska transporteras bort. Metro ska också begära en förlängning av den tidsfrist man fått för rekonstruktion med tre månader.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag