Migranter lämnar grekiska gränsen

Genrebild. Migranter tar sig över gränsen mellan Serbien och Ungern 2015. Bild: Gémes Sándor/SzomSzed/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 18 mar 2020 2020-03-18
E-post 2525

GREKLAND/TURKIET Migrantkrisen vid den grekiska gränsen verkar gå mot sitt slut. Enligt vittnesuppgifter bussas migranter nu tillbaka till Turkiet, och grekiska tjänstemän uppger att antalet illegala försök att korsa gränsen sjunker kraftigt.

De migranter som, pådrivna av den turkiska regimen, försökt forcera gränsen till Grekland och EU börjar nu lämna gränsområdet, rapporterar New York Times.

Läs även: Erdogan bekräftar: Turkiet öppnar gränsen – grekisk polis skjuter tårgas mot migranter

När krisen inleddes bussades migranter till gränsen, och en film som fick spridning på sociala medier visade hur beväpnad turkisk polis under hot om våld försökte tvinga en grupp afghanska migranter att lämna en buss för att försöka ta sig över den grekiska gränsen.

Turkiet öppnade ensidigt gränsen mot Grekland och EU i februari för att sätta press på EU.

– Den första flyktingvågen, visserligen begränsad, som helt och hållet organiserats av en regering mot en annan, säger Marc Pierini, tidigare europeiskt sändebud till Turkiet.

Men enligt vittnesuppgifter går migrant-bussarna numera åt andra hållet, tillbaka till Turkiet.

Samtidigt uppger grekiska tjänstemän att antalet försök att korsa gränsen illegalt minskat kraftigt.

Läs även: Här backar Bildt Erdogan: ”Extremt svår situation för Turkiet”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Läs även: Charlie Weimers (SD): EU behöver bygga murar mot Erdogans Turkiet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag