Migranter tränger ut funktionsnedsatta på Samhall – L kräver återgång till kärnuppdraget

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Onsdag 18 Dec 2019 2019-12-18
E-post 3550

Mer än hälften av de anställda på Samhall, som erbjuder arbete för människor med funktionsnedsättning, är personer födda utanför Sverige. Samhall frångår därför sitt uppdrag för att istället förbättra arbetslöshetssiffrorna för migranter med dåliga språkkunskaper, något som Liberalerna vill stoppa i riksdagen. Samhall får även kritik av tidigare utredare och konkurrerande företag för att man konkurrerar på marknaden med hjälp av skattemedel.

Samhall, som erbjuder arbete för människor med funktionsnedsättning, har i allt högre grad börjat användas för att sysselsätta nyanlända som inte behärskar det svenska språket, skriver Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson Gulan Avci och Bengt Eliasson, talesperson i funktionsrättsfrågor, i en debattartikel i Expressen.

Enligt en rapport som beställts av Liberalerna från riksdagens utredningstjänst består hälften av Samhalls anställda numera av personer födda utanför Sverige, eller ”nyanlända som ofta har svårt att få ett jobb på grund av språkförbistringar” enligt Avci och Eliasson, som menar att regeringen på det sättet ”kan putsa sina arbetslöshetssiffror”.

Läs även: Studie: Brå-personal kallades till justitiedepartementet för att ”rätta” rapport

”Liberalerna vill här vara tydliga – språkförbistring är ingen funktionsnedsättning” skriver Avci och Eliasson och fortsätter: ”Det är givetvis så att några av de nyanlända har någon form av funktionsnedsättning, men det faller på sin egen orimlighet att antalet skulle vara så högt”.

Avci och Eliasson menar att nyanlända migranter med dåliga språkkunskaper tränger ut de personer med funktionsnedsättning som Samhall ska ge sysselsättning, och skriver att Samhall inte längre ska ”tillåtas vara en ändhållplats för Sveriges misslyckade integrationspolitik som med statliga medel manipulerar den fria marknaden.”

På grund av det kräver riksdagen nu, på Liberalernas initiativ ”en återgång till kärnuppdraget”. Arbetsmarknadsutskottet kallar även in Samhalls vd Monica Lingegård för en redogörelse.

Lyssna även på: Podden med Malcom Kyeyune: Slutet på nyliberalernas strypgrepp om svensk politik?

Samhall kritiseras även av bland annat utredaren och tidigare socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson i Arbetsmarknadsnytt för att man utsätter privata företag för orättvis konkurrens tack vare den stora merkostnadsersättning man får av staten, som för närvarande ligger på sex miljarder kronor per år. På så sätt kan Samhall vinna upphandlingar och pressa priser.

– Min känsla när jag lämnade det här utredningsuppdraget var att Samhall har en gräddfil på så sätt att det finns andra aktörer och arbetsgivare som klarar uppdraget bättre och är mer lyckosamma men genom denna ordning kan man konkurrera ut andra företag. Man skyddas av regering och riksdag för att man tror att Samhall är bäst, säger Husmark Pehrsson till Arbetsmarknadsnytt.

Kritik kommer även från några av Samhalls privatägda konkurrenter.

– Vårt problem är dels att Samhall har gått in och etablerat sig på precis samma marknader som många av våra arbetsintegrerande sociala företag och dumpar priserna. Det kan röra sig om second hand, städ och fastighetsskötsel, säger Ulrica Persson som är verksamhetsledare på företaget Dialogkraft i Norberg, till Arbetsmarknadsnyttt.

Läs även: Liberalerna fick igenom kritiserad skatt på plastpåsar – vill inte svara på frågor

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag