Migrationskonsult på RFSL våldtog migranter – får straffet sänkt i hovrätten

Foto: Patrik Svedberg
  • Fredag 16 jul 2021 2021-07-16
E-post

Svea Hovrätt sänker straffet för Pablo Leiva, 56, som dömdes för att ha våldtagit flera migranter på sitt kontor hos RFSL, där Leiva var migrationskonsult. Hans offer var papperslösa män som sökt sig till Leiva för att få hjälp med att stanna i landet, och våldtäkterna ska ha skett från och med oktober 2018 och ett år framåt.

Tingsrätten dömde Leiva till fyra års fängelse för fem våldtäkter och två fall av sexuellt ofredande, men  domen överklagades till hovrätten.

Läs även: Åtalet: RFSL-anställd våldtog migranter

Nu friar Svea hovrätt Leiva från två av våldtäkterna då de menar att åklagaren inte kunnat styrka att samlagen var ofrivilliga, och sänker hans straff till tre år och fyra månaders fängelse.

”Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att situationen för männen varit svår och att de alla varit rädda för att inte få den hjälp de var i så starkt behov av. Till skillnad från tingsrätten anser dock hovrätten att den situation som de asylsökande männen befann sig i inte kan jämställas med en sådan särskilt utsatt situation som avses i våldtäktsbestämmelsen” skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.

– Även om vi har kommit fram till att situationen för de asylsökande männen inte når upp till kravet på en särskilt utsatt situation har den RFSL-anställde på ett förslaget och hänsynslöst sätt utnyttjat den svåra situation männen befunnit sig i, säger Christina Brobacke, hovrättsråd och ordförande i målet.

Läs även: ”Sexuellt utåtagerande” man delade rum med anorektisk kvinna på sjukhus – misstänks för våldtäkt

Läs även: Tidigare Folkets Hus-profil i Rinkeby åtalas för grova våldtäkter mot småbarn

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag