Migrationsminister avgår efter rapport om invandrares brott

Migranter vid gränsen till Tyskland. Foto: Metropolico.org
  • Torsdag 23 maj 2019 2019-05-23
E-post 137

NEDERLÄNDERNA Migrationsminister Mark Harbers meddelade på tisdagen att han lämnar den nederländska regeringen sedan en rapport kommit ut där vissa data om asylsökandes brottslighet tycks ha gömts undan. Det rapporterar AFP.

Avhoppet kom efter att Mark Harbers presenterade en rapport för parlamentet med statistik över brott med asylsökande som misstänkta gärningsmän. I rapporten presenterades snatterier och liknande småbrott med sina egna kategorier medan grövre brott som våldtäkter och mord klumpades ihop i kategorin ”övrigt”.

Detta uppmärksammades av tidningen De Telegraaf och nyheten skapade stor upprördhet bland parlamentsledamöterna varav en del spekulerade över huruvida den vilseledande presentationen av data var avsiktlig. På tisdagen meddelade Mark Harbers att han tar fullt ansvar för rapporten och avgår från sin post.

Enligt DutchNews.nl visar rapporten att asylsökande från relativt säkra länder som Marocko och Algeriet stod som misstänkta i nära hälften av de 4 600 rapporterade brottsfallen från 2018. I övrigt-kategorin ingick 1 000 anmälda brott varav 79 sexbrott, inklusive fem fall med barn som målsägande och fyra våldtäkter.

Läs även: Björk (V): Invandringen till Sverige ”en framgångssaga”

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag