Migrationsverket beslutar om utvisning av Salwan Momika

Bild: Tomislav Stjepic/Pressbild/Privat
  • Torsdag 26 okt 2023 2023-10-26
E-post

Migrationsverket har beslutat att utvisa koranbrännaren Salwan Momika, vilket TV 4 Nyheterna var först med att rapportera. På grund av verkställighetshinder kommer Momika emellertid inte att utvisas, utan får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd fram till den 16 april nästa år.

Salwan Momika säger till SVT Nyheter att han inte kommer att lämna Sverige.

– Jag lämnar inte Sverige. Jag kommer att leva och dö i Sverige. Migrationsverket har begått ett grovt misstag. Jag misstänker att det finns dolda politiska händer bakom detta beslut. Jag kommer att vidta rättsliga åtgärder mot Migrationsverket, säger Momika till SVT.

Nyheter Idag har tidigare talat med Migrationsverkets presschef Jesper Tengroth om vad som händer om Salwan Momikas uppehållstillstånd i Sverige dras in.

– Generellt sett går det att återkalla en persons status och uppehållstillstånd även om det inte går att verkställa en utvisning. Och då får ju personen vara kvar i Sverige tills dess att en verkställighet är möjlig, sade Tengroth.

Det tillfälliga uppehållstillståndet innebär att Momika kommer att ha fortsatt arbetstillstånd samt tillgång till det svenska välfärdssystemet, enligt Tengroth.

Läs även: Migrationsverket bekräftar utredning om Salwan Momikas uppehållstillstånd

Salwan Momika har genomfört ett stort antal uppmärksammade koranbränningar i Sverige, vilket lett till en diplomatisk kris mellan Sverige och flera muslimska länder.

På lördagen brände Salwan Momika både koranen och den palestinska flaggan i centrala Stockholm, i vad han kallade för ”solidaritet med det stora Israel”.

Det uppskattades inte av Israels ambassadör i Stockholm Ziv Nevo Kulman, som i ett inlägg på plattformen X skrev att Momika bör skämmas.

”Israel är inte i krig med Islam. Vi slåss mot Hamas. Vi behöver inte dina provokationer” skrev Kulman.

Läs även: Förslaget: Förbud koranbränning – för klimatets skull

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag