Migrationsverket inrättar återvändarcenter

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Fredag 20 okt 2023 2023-10-20
E-post

Under sommaren fick Migrationsverket i uppdrag av regeringen att inrätta återvändarcenter för migranter som har fått ett verkställbart beslut om av- eller utvisning eller överföring till annat land. Nu meddelar Migrationsverket att man omvandlat befintliga boenden till återvändandecenter på fem platser i landet.

Återvändarcentren finns i Burlöv, Malmö, Göteborg, Stockholm och Enköping och har sammanlagt omkring 650 platser.

Både migranter som har eget boende och de som bor i anläggningar kommer erbjudas plats på återvändandecenter. De som har eget boende kan tacka nej, men de som bor på anläggningar kan tvingas flytta ut om de tackar nej till en plats.

För närvarande finns enligt Migrationsverket omkring 2 500 ärenden där personer kan bli aktuella att erbjudas plats på ett återvändandecenter.

– Migrationsverkets återvändandecenter är inte enbart ett boende utan en verksamhet där personerna ska ges råd, vägledning och praktiskt stöd för att återvända i större utsträckning än vad som görs idag, säger Filippa Nordfeldt, kanslichef inom Migrationsverkets nationella operativa avdelning.

Läs även: Asylsökande ska samlas i mottagningscenter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag