Migrationsverkets chef: Säpo godkände al-Shammaris medborgarskap

Bilder: Turkiska regeringen / Svenska passmyndigheten / Pixabay
  • Tisdag 26 Nov 2019 2019-11-26
E-post 518

Säkerhetspolisen godkände den irakiske försvarsministern Najah al-Shammaris medborgarskap, säger Migrationsverkets Generaldirektör Mikael Ribbenvik till Aktuellt. Det beslut om 25 års karens för medborgarskap som fattades 2004 gäller enligt Ribbenvik främst ”personer i säkerhets- och underrättelsetjänst, personer som är verksamma i organisationer som är direkt involverade i mord, utomrättsliga avrättningar, tortyr och så vidare”.

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik säger till SVT:s Aktuellt att Iraks försvarsminister Najah al-Shammaris svenska medborgarskap godkändes av Säpo.

– När det gäller medborgarskap så sker det i hundra procent av fallen en kontroll via Säkerhetspolisen, i alla fall.  Och sen, om det finns någonting på den personen, om det finns en erinran från Säkerhetspolisen, då får man inte medborgarskap, säger Ribbenvik till Aktuellt och fortsätter:

– Det gör vi i alla fall, så det har skett här också. Nu ska vi ju komma ihåg att Säkerhetspolisens uppdrag, det är ju att se om en person utgör en fara för rikets säkerhet. Migrationsverkets ansvar är ju att se om det är en person som inte ska beviljas asyl eller inte beviljas medborgarskap. Så det är vår prövning, och säkerhetsfrågan ligger hos Säkerhetspolisen.

Tidigare har den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali i ett inlägg på Twitter uppmärksammat att Najah al-Shammari, som inledde sin militära karriär under Saddam Husseins diktatur, enligt ett beslut från 2004 skulle kunnat få karens på sitt medborgarskap i 25 år.

I intervjun med Aktuellt konstaterar Mikael Ribbenvik att ”i vissa fall så kan man få upp till 25 års karenstid innan man är tillgänglig för svenskt medborgarskap”.

– Det sker gentemot Irak, men främst så handlar det om personer i säkerhets- och underrättelsetjänst, personer som är verksamma i organisationer som är direkt involverade i mord, utomrättsliga avrättningar, tortyr och så vidare, säger Ribbenvik till Aktuellt.

Najah al-Shammari tog examen från militärhögskolan 1987, under Saddam Husseins regim, enligt The Bagdad Post. 

Han ska sedan ha specialutbildats i både hemlandet, Jordanien och USA, innan han år 2003 tillträder militära poster i de irakiska specialstyrkorna fram till 2007.

Två år senare, 2009, kom al-Shammari enligt egna uppgifter till Sverige. År 2015 blev han svensk medborgare, vilket Nyheter Idag var först med att rapportera.

Läs även: Iraks försvarsminister är svensk medborgare och folkbokförd i Stockholmsförort

Läs även: Iraks försvarsminister får bidrag från Försäkringskassan – polisen utreder flera brott

Läs även: ”I want to f*ck you sex sex sex” – här ofredar Iraks försvarsminister den unga svenska mannen

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag