Migrationsverkets nya prognos: 21 000 asylsökande i år

Genrebild. Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Måndag 4 maj 2020 2020-05-04
E-post

SVERIGE I Migrationsverkets senaste prognos beräknar man att 21 000 personer kommer att söka asyl i Sverige i år. Det är 2 000 färre än i februariprognosen.

På sin sajt skriver Migrationsverket att coronakrisen och restriktionerna kring resor har gjort att antalet asylsökande närapå halverats sedan slutet av mars. De flesta som söker asyl nu är personer som redan fanns i landet sedan tidigare.

Utifrån antagandet att restriktionerna runtom i världen lättar i sommar tror Migrationsverket att det kommer 21 000 asylsökande under året. Det är 2 000 färre än vad man antog i sin tidigare prognos.

21 000 asylsökande ligger på ungefär samma nivå som de senaste två åren. Samtidigt flaggar myndigheten för att det kan bli betydligt färre om restriktionerna fortsätter att gälla under en längre tid.

Läs även: Servicehus för äldre blir bostäder till nyanlända

– Om restriktionerna kvarstår kan vi landa på ned mot, eller till och med under, 10 000 asylsökande i år. Å andra sidan kan vi komma att se en snabb ökning igen om restriktionerna skulle börja lättas, säger planeringschefen Henrik Holmer.

Återvändandet av personer som fått avslag väntas också påverkas av pandemin. Migrationsverket beräknar att 7 000 kommer att lämna landet självmant under året, vilket är 3 700 färre än i februariprognosen.

– Även på det här området är reserestriktionernas längd en helt avgörande faktor. Det är också osäkert i vilken utsträckning flygkapaciteten kommer att kunna återgå till tidigare nivåer, säger Henrik Holmer.

Läs även: Afghan dömd för mordbrand – får åldersrabatt

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag