Miljonbedrägeriet mot Falu kommun – mor och son döms till fängelse

Foto: Ulf Palm / Pressbild Falu kommun
  • Fredag 25 okt 2019 2019-10-25
E-post

FALUN Med mamma som chef på kommunen behövde sonen inte dyka upp på jobbet som städare. Han fick lön ändå. Men när han inte hämtade ut sin nya telefon föll allt samman. Nu döms båda till fängelse.

På våren 2018 skulle alla anställda städare vid Falu kommun hämta ut sina nya arbetstelefoner, men när en av dem inte dök upp, en viss Björn Carlander, försökte en chef ta reda på vem denne var. Trots att han haft fast anställning hos kommunen i fjorton år verkade ingen känna till honom, och en titt i lönesystemet visade på flera märkligheter, som att han aldrig tagit ut en enda sjukdag.

Snart nog nystades det upp vad som hänt. Björns närmaste chef, Monika Junghage, var dessutom hans mor. Hon hade attesterat löneutbetalningar och på olika vis sett till att hans frånvaro inte skulle märkas. Idag dömdes mor och son till fängelse i 2,5 respektive 2 års fängelse för grov trolöshet mot huvudman.

Monika Junghage hävdade i rätten att kommunen inte lidit någon skada då hon själv utfört en del av arbetet som sonen skulle göra – vilket dock inte har kunnat bevisas – och att resten av arbetet gjorts av andra anställda och praktikanter. Tingsrättens beräkning är emellertid att kommunen felaktigt betalat ut nästan 2,3 miljoner kronor för mycket i lön till Björn sedan år 2000, och vidare konstateras i domen att det inte främst är en fråga om pengar:

”Ett anställningsförhållande innebär att både arbetsgivare och arbetstagare har långtgående både skyldigheter och rättigheter mot varandra samt en lojalitetsplikt i förhållande till anställningsavtalet. (….) Det är därmed av synnerlig vikt att det är känt för arbetsgivaren vilken arbetstagare som utför de arbetsuppgifter som åligger arbetstagaren.”

Falu kommuns skadeståndsyrkande mot Carlander och Junghage kommer att avgöras i ett separat tvistemål, och kommunjuristen Leif Nilsson har uppgett till SVT att det allt som allt rör sig om 4,1 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar som kommunen tänker begära tillbaka.

Läs även: Noll kontroll i Malmö – kommunanställd stal i åratal för miljonbelopp

Stöd Nyheter Idag

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag