Miljonbidrag till förening anklagad för klankultur

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 25 jan 2022 2022-01-25
E-post 503

BORLÄNGE Allmänna arvsfonden har gett flera miljoner kronor i bidrag till en somalisk förening som har anklagats för kvinnoförtryck. Det rapporterar Uppdrag granskning.

Hösten 2020 anklagades föreningen Umis i Borlänge för kvinnoförtryck med koppling till somalisk klankultur. Nasteho Mohamed, en kvinna som i dag kandiderar till riksdagen för Centerpartiet, påstod att hon hade blivit uppmanad att städa toaletterna för att hon var kvinna.

Statliga Arvsfonden, som betalat ut cirka 3,9 miljoner kronor i bidrag till föreningen, inledde en utredning. Enligt Uppdrag granskning ska Arvsfonden då ha gett Umis instruktioner för hur de skulle klara granskningen. Föreningen behövde göra ett ställningstagande där man ”tar avstånd”.

Umis svarade då med att ta avstånd – och fick nära en miljon kronor i bidrag för 2021.

– Min bild är att de verkligen menade det, inte bara att de sa det till oss för att vi är bidragsgivare, säger Hans Andersson, enhetschef på Arvsfonden, till Uppdrag granskning.

Arvsfonden ska dessutom aldrig ha tagit kontakt med Nasteho Mohamed under sin utredning.

Läs även: Fejkad somalisk kulturförening blir återbetalningsskyldiga

Läs även: Finland utvisar kriminell somalier – trots att han är född och uppvuxen i landet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag