Miljoner i skattemedel för att få invandrare att rösta

Foto: Caesar/CC BY-SA 2.5
  • Måndag 12 mar 2018 2018-03-12
E-post 956

SVERIGE Valdeltagandet bland utrikesfödda är lågt. Det vill Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, MUCF, ändra på och satsar därför 8 miljoner kronor på att få fler invandrare till valurnorna i höst.

Sveriges Radio rapporterar att staten nu ska satsa miljoner på att öka valdeltagandet bland utrikesfödda. 20 organisationer och föreningar ska få några hundra tusen kronor vardera för aktiviteter och informationskampanjer inför valet i september.

Satsningen fokuseras på områden där folk har låg utbildningsnivå och arbetslösheten är hög.

– Valdeltagandet är extremt lågt i Rinkeby. Vi kommer att samla människor genom workshops, utbildningssatsningar och visa på fördelarna med att rösta i ett val, säger Jörgen Strandberg, ordförande för Rinkeby folkets hus som fått 500 000 kronor från MUCF, till Sveriges Radio.

Stoppade islamkritiker

– En idé vi har är att anställa tio ungdomar under fyra veckor i sommar. Den första veckan kommer att gå till att utbilda ungdomarna om vad valet innebär. Sedan är meningen att de som volontärer ska gå och knacka dörr tillsammans med vuxna ansvariga personer, säger Jörgen Strandberg.

Rinkeby folkets hus har tidigare uppmärksammats då man stoppat en föreläsning av islamkritikern Mona Walter.

– Mina somaliska landsmän berättade att det gick runt listor. Imamerna i moskén och de andra auktoriteterna uppmanade folk att skriva på. Sedan skickades protesterna in. Och Socialdemokraterna har ju fått röster av Rinkebys islamska befolkning. Så de var tvungna att leverera genom att stoppa mig i Folkets Hus, sade Mona Walter då till Samtiden.

Läs även: Socialdemokrat stoppar Monas möte om demokrati och religionsfrihet i Rinkeby

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag