Miljöpartiet faller ur kommunfullmäktige i Vimmerby – fick en röst för lite

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 25 sep 2018 2018-09-25
E-post 407

VIMMERBY Liberalerna och Miljöpartiet åker ut ur kommunfullmäktige i Vimmerby. Miljöpartiet lämnar med minsta möjliga marginal – en enda röst till hade räckt upp till kommunens nya tvåprocent-spärr

Varje röst räknas. Det fick Miljöpartiet i Vimmerby erfara när de tappade sitt mandat i kommunfullmäktige. När länsstyrelsen i Kalmar avslutat rösträkningen stod det klart att Miljöpartiet missat kommunens nya tvåprocent-spärr med minsta möjliga marginal, rapporterar Vimmerby Tidning.

Miljöpartiet fick 208 av de sammanlagt 10 435 rösterna. Det blev 1,99 procent. En enda röst till hade gett Miljöpartiet mandat.

Läs även: Rösträkningskaos i Tyresö – Miljöpartiet fick dubbla antalet röster

Stämningen hos Miljöpartiet i Vimmerby blev sannolikt inte bättre av att det 49:e mandatet istället gick till Sverigedemokraterna, som därmed ökade antalet mandat från fyra till sex.

Miljöpartiet var inte det enda parti som fick lämna kommunfullmäktige i Vimmerby. Inte heller Liberalernas 116 röster räckte till, utan blev bara 1,1 procent, en bra bit upp till tvåprocent-spärren. Förra valet fick partiet 1,6 procent, vilket räckte till att ta sig in den gången.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag