Miljöpartiet vill hjälpa IS-mammor att komma till Sverige

En kvinnlig IS-krigare med en rysk automatkarbin. Foto: Faksimil Youtube
  • Onsdag 5 maj 2021 2021-05-05
E-post 956

SVERIGE Miljöpartiet vill att både IS-mammor och deras barn som hålls fångna i läger i Syrien ska få hjälp att komma till Sverige. Det rapporterar Ekot.

Enligt utrikesdepartementet kan det finnas ett 20-tal kvinnor och ett 30-tal barn med koppling till Sverige i IS-läger i nordöstra Syrien.

Sveriges policy har varit att bara ta hit barnen och inte mammorna, som man tycker ska ställas inför rätta i Syrien. Men detta vill Miljöpartiet ändra på då det lokala självstyret inte låter barnen skiljas från mammorna utan de senares samtycke.

– Det funkar inte att barnen är kvar där nu så länge, och att läget är låst på det sättet. Utan då måste vi göra så att också mammorna kommer med barnen till Sverige, säger partiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling till Ekot.

Tanken är att kvinnorna ska ställas till svars för eventuella brott i svenska domstolar.

– Det är inte för kvinnornas skull som vi ska göra det här, utan det är för barnens skull, säger Rasmus Ling.

– De har varit där så pass länge, barnen är oskyldiga till vad deras föräldrar har gjort, och det kan inte vänta längre.

Läs även: Grön ungdom: Sverige behöver mer invandring

Läs även: Danska toppolitikerns öppna brev till syriska migranter: ”Dags att åka hem igen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag