Miljöpartist rasar mot tågstrejken: ”Utpressningsförsök”

Bild: Jann Lipka/Pressbild/Public Domain
  • Måndag 17 apr 2023 2023-04-17
E-post

På måndag morgon inledde tågförare en vild strejk i Stockholms pendeltåg, utan medverkan från fackförbunden. Anledningen till strejken är att man vill ha tillbaka de tågvärdar som avskaffats på pendeltågen, vilket förarna menar riskerar personalens och trafikanternas säkerhet. 

Bakom beslutet att avskaffa tågvärdarna står framförallt Miljöpartiet, som deltog i den koalition som styrde Region Stockholm när beslutet fattades, men också i den nya koalitionen, med S och C, som genomför beslutet efter ett maktskifte i regionen.

Läs även: Vild strejk i Stockholms pendeltåg på måndag: ”Vi litar inte på fackförbunden”

Nu rasar Miljöpartiets trafikregionråd Anton Fendert, som bland annat är ordförande i trafiknämnden, mot den vilda strejken som han kallar för ”ett utpressningsförsök”.

– Det här är ett utpressningsförsök som är helt lönlöst, ingen i politiken kommer att böja sig. Tågvärdarna kommer inte att komma tillbaka, säger han till Aftonbladet.

– Det här är ett synnerligen välgrundat beslut. Det vi gjorde när vi tillträdde var att pausa det för att ytterligare utreda det. Nu har man tittat på det och det finns inget som gör att man behöver stoppa det, säger Anton Fendert.

Inför valet lovade Socialdemokraterna att man skulle riva upp beslutet att avskaffa tågvärdarna om partiet kom till makten.

– Rösta på Socialdemokraterna den 11 september så kommer vi till att riva upp det här beslutet. Det är vi garanten för, sade regionrådet Jens Sjöström (S) i en valfilm som lades upp på Facebook innan valet enligt Dagens ETC.

– Vi har haft möten med Socialdemokraterna och flera andra politiska partier, men de har inte tillräckligt med ryggrad för att sätta stopp för det här, sade en källa i strejkkommittén till Nyheter Idag på lördagen.

Läs även: Kaos i Stockholms tågtrafik när vild strejk inleds efter sviket vallöfte från S

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag