Miljöpartister rasar mot S: ”Blir nästan imponerad av fräckheten”

Isabella Lövin och Lorentz Tovatt. Bild: News Oresund/CC BY 2.0/JakhashviliGaga/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 19 dec 2023 2023-12-19
E-post 0

Efter att Socialdemokraternas klimat- och miljöpolitisk talesperson Anna-Caren Sätherberg skyllt den tidigare rödgröna regeringens misslyckade klimatpolitik på Miljöpartiet går miljöpartisterna Isabella Lövin och Lorentz Tovatt till motattack mot den tidigare regeringspartnern.

I en ny rapport som släpptes på måndagen sågar Socialdemokraterna den klimatpolitik partiet bedrivit under sin tid vid makten, som beskrivs som ”en politik med morötter för de rika och piskor till alla andra”.

Som exempel nämns stödet till elbilar, där 82 procent gick till storstäder och höginkomsttagare var de som främst utnyttjade förmånen, och att de som haft råd att investera i ny energisparande teknik har belönats med subventioner, medan låginkomsttagare som inte haft råd att byta energisystem i sina bostäder fått skyhöga elräkningar.

– Klimatpolitiken förstärkte ojämlikheten. Den har inte varit för vanligt folk och vanliga hushåll, sade Socialdemokraternas klimat- och miljöpolitisk talesperson Anna-Caren Sätherberg till Aftonbladet.

Miljöpartiet, som regerade tillsammans med S mellan 2014 och 2021, nämns inte i rapporten, men när Anna-Caren Sätherberg intervjuas av Aftonbladet lägger hon en stor del av skulden på den tidigare samarbetspartnern.

– Vi har ett ansvar. Och definitivt har Miljöpartiet ett ansvar, som förde fram reformerna och hade ministerposten i sju av de åtta åren, säger hon till tidningen.

Sätherbergs uttalande får tidigare klimat- och miljöministern Isabella Lövin (MP) att reagera.

– Sossarna var en bromskloss för klimatpolitiken i regeringen. Allt vi föreslog fick vi kämpa igenom, säger hon till Dagens ETC.

Även den tidigare riksdagsledamoten Lorentz Tovatt sågar Sätherbergs uttalanden i flera inlägg på plattformen X, först med ett inlägg om att Sätherberg i intervjun med Aftonbladet även hävdar att S började genomföra bättre klimatreformer efter att MP lämnat regeringen, som ett nytt reseavdrag. Enligt Tovatt var det i själva verket en MP-reform, som S vägrat genomföra när partierna samregerade.

”Man blir nästan imponerad av fräckheten” skriver Tovatt vidare.

I en rad ytterligare inlägg hävdar Tovatt vidare att det var S som drev fram det elbilsstöd som kom att gynna främst höginkomsttagare, medan MP ville ha ett tak för lyxbilar.

Läs även: S sågar egna klimatpolitiken skyller på MP

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag