S sågar egna klimatpolitiken – skyller på MP

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Sveriges riksdag
  • Måndag 18 dec 2023 2023-12-18
E-post 0

Nyligen publicerade Socialdemokraterna en rapport där den migrationspolitik partiet bedrivit under sitt regeringsinnehav sågades. I en ny rapport sågar man även den egna klimatpolitiken – vilken man skyller på Miljöpartiet, som regerade tillsammans med S mellan 2014 och 2021.

I rapporten, som Aftonbladet tagit del av, står att den klimatpolitik som partiet bedrev i regeringsställning var ”svag och ojämlik” då man lyckades få industrin att börja ställa om, men inte fick med sig medborgarna i högre utsträckning.

Ett exempel rapporten tar upp är stödet till elbilar, där 82 procent gick till storstäder och höginkomsttagare var de som främst utnyttjade förmånen.

Ett annat exempel som tas upp är att de som haft resurser att investera i ny teknik har belönats med subventioner samtidigt som de fått lägre kostnader när tekniken kommit på plats, medan låginkomsttagare som inte haft råd att byta energisystem i sina bostäder fått skyhöga elräkningar.

”Det har varit en politik med morötter för de rika och piskor till alla andra” står bland annat i rapporten.

– Klimatpolitiken förstärkte ojämlikheten. Den har inte varit för vanligt folk och vanliga hushåll, säger Anna-Caren Sätherberg, klimat- och miljöpolitisk talesperson, till Aftonbladet.

I rapporten, som har titeln ”Klimatomställningen ska fungera för vanligt folk i hela landet”, nämns Miljöpartiet inte en enda gång under de 14 sidorna. Men när Anna-Caren Sätherberg intervjuas av Aftonbladet lägger hon en stor del av skulden på den tidigare samarbetspartnern.

– Vi har ett ansvar. Och definitivt har Miljöpartiet ett ansvar, som förde fram reformerna och hade ministerposten i sju av de åtta åren, säger hon.

– En regering har gemensamt ansvar men det går inte att bortse från vilka som hade miljöministerposten och tog fram reformerna, säger Sätherberg vidare.

Trots kritiken mot MP säger Sätherberg att samarbetet med MP i övrigt fungerade bra och att framtida samarbeten med partiet inte ska uteslutas.

– Men vi kommer ha en ingång som ser till geografi och ekonomi på ett helt annat sätt. Vi tar fram politik som också ser till att vanliga hushåll, vanligt folk ska kunna vara med och klara av klimatomställningen.

Läs även: S-rapport sågar egna invandringspolitiken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag