Minskad risk för frånkopplad el

Bild: Anna Valberg/ Unsplash
  • Måndag 13 feb 2023 2023-02-13
E-post 0

Nu minskar risken för frånkopplingar från elnätet och bedöms åter som låg, meddelar Svenska kraftnät på sin hemsida.  Skälet till den nya bedömningen är en förbättrad energisituation i norra Europa, men också en minskad elförbrukning.

– I våra senaste analyser har vi gjort ett antal olika antaganden. Bland annat att Ringhals 4 är otillgänglig resten av vintern, att finska Olkiluoto 3 är otillgänglig fram till och med 30 april och att vi i norra Europa har en förbrukningsminskning på 5 procent under perioden, säger Svenska kraftnäts driftchef Pontus de Maré.

Enligt den nya modellen blir  Sveriges importbehov under vintern 52 timmar. När Svenska kraftnät den 31 augusti i fjol varnade för effektbrist under vintern bedömdes Sveriges importberoende till 149 timmar.

– Förutom att vi nu har ett lägre antal timmar då vi är importberoende, har importmöjligheterna blivit bättre. Så såg det inte ut för cirka ett halvår sedan. Då bedömde vi att Sverige inte kunde importera el i samma utsträckning som under tidigare vintrar, säger de Maré.

Läs även: Risk för kontrollerade strömavbrott i vinter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag