Risk för kontrollerade strömavbrott i vinter

Bild: Anna Valberg/ Unsplash
  • Söndag 24 jul 2022 2022-07-24
E-post 256

I samarbete med de nordiska grannländerna har Svenska kraftnät börjat planera för kontrollerade strömavbrott vid effektbrist i vinter. Om efterfrågan överstiger tillgången på el kommer elbolagen börja koppla bort icke samhällsviktiga funktioner, rapporterar Sydsvenskan.

– Vi har aldrig tidigare kopplat bort förbrukning i Sverige till följd av för låg elproduktion. Det kan komma att ske för första gången nu i höst, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät, till Sydsvenskan.

Läs även: Experten: Här är de politiska beslut som ledde till nedlagd kärnkraft

Störst risk för att kopplas bort från elnätet är det i Skåne och området runt Oslo, medan norra Sverige löper mycket liten risk.

– I vanliga fall är risken för bortkopplingar försvinnande liten. Det görs 0,99 timmar per år. Men i dagens ansträngda situation kan vi komma att laborera med helt andra siffror. Det är helt och hållet beroende av höstens gasleveranser till Tyskland, säger Damsgaard till Sydsvenskan.

Samtidigt tonar Damsgaard ned dramatiken, och påpekar att det sker strömavbrott av andra skäl utan större konsekvenser.

– Det ligger egentligen ingen större dramatik i att enskilda hushåll kopplas bort från elnätet någon timme till följd av effektbrist. Det sker ju elavbrott varje år på vissa platser i landet till följd av fel i lokalnätet. Det brukar vara ett överkomligt problem, säger han.

Läs även: ”Trött svar” på elbristen 2021 – nu vill C ha mer kärnkraft

Läs även: Såg ingen risk för elbrist efter stängda reaktorer – avråder från ny kärnkraft i Sveriges Radio

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag