Minskat förtroende för M:s kriminalpolitik

M-ledaren Ulf Kristersson. Foto: Flickr
  • Måndag 13 nov 2023 2023-11-13
E-post

Väljarnas förtroende för Moderaterna på området ”Lag och ordning” sjunker enligt en förtroendemätning från SvD/Novus.

Från att väljarna ansåg att M och Sverigedemokraterna hade bäst politik på området i den förra mätningen i juni, är det nu flest väljare, 24 procent, som anser att Socialdemokraterna har bäst politik på området i november.

På andra plats kommer SD med 22 procent, medan M återfinns först på tredje plats med 19 procent.

– Ansvariga ministrar står i tv och talar om vilka hårda tag de tagit, men effekten har uteblivit. Det är skjutningar och sprängningar varje dag. Då slår det rakt mot förtroendet för politikerna, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SvD.

Torbjörn Sjöström jämför situationen med coronapandemin, då S-regeringen i stor utsträckning lät de olika expertmyndigheterna hantera frågan, och menar att det hade varit bättre för regeringen att låta polisen hantera brottsligheten.

– Brottsvågen är också en nationell kris, det drabbar alla, det dominerar nyhetsflödet. Och här står ministrar och låtsas kunna lösa ett problem som man inte har verktyg att lösa här och nu. I en krissituation bör man jobba mycket mer via det offentliga systemet, menar Sjöström.

S ökade förtroende i frågan innebär att väljarna enligt Novus i november anser att S har bäst politik på sju av tio undersökta politik-områden.

De enda frågorna där väljarna inte anser att S har bäst politik enligt mätningen är integration och invandring, där SD anses ha bäst politik, och miljö respektive klimat, där väljarna anser att Miljöpartiet har bäst politik.

Läs även: SD får högst förtroende om invandring och kriminalpolitik i ny mätning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag