Missnöje bland poliser och krögare inför nytt rökförbud

Bild: Tomasz Sienicki/Wikimedia Commons
  • Fredag 28 jun 2019 2019-06-28
E-post 1377

Både poliser och krögare är kritiska till det nya rökförbudet som börjar gälla på måndag. Restaurang- och butiksägare riskerar att bli ansvariga för folk som röker utanför även när de har stängt, och polisen kommer få i uppgift att avvisa rökare som bryter mot förbudet.

Det råder missnöje inom polisen inför det nya rökförbudet som börjar gälla på måndag, rapporterar Sveriges Radio. Detta på grund av att det bara är poliser som har rätt att avvisa folk som röker utanför restauranger och butiker.

– Jag tycker det vore nästan olämpligt att polisen skulle prioritera något sånt. Att skicka poliser på ett rökförbud jämfört med ett inbrott som man inte åker på, det kan man ju se som en ganska omöjlig situation, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson i region Väst, till Sveriges Radio.

Enligt flera källor till Sveriges Radio pågår diskussioner på polisens interna chattforum där fältpoliser uttrycker stor irritation över den nya lagen, och Stefan Gustafsson säger till Sveriges Radio att det inte är sannolikt att polisen åker ut på sådana larm.

Läs även: Vänsterpolitiken slår hårt mot Kajsa Ekis Ekman – nu rasar hon mot rökförbudet

Det råder stora oklarheter om vad den nya lagen faktiskt innebär. En nitisk tolkning säger enligt Sveriges Radio att  butiker och restauranger ansvarar för att förhindra rökning utanför även efter stängning.

– Ja miljön är det ju som omfattas, alldeles oavsett om det drivs någon verksamhet där. Rökförbudet gäller, men det ska ju samtidigt vara någon rimlighet. Det måste ju vara personer där som påkallar att det är en störning, säger Josefin P Jonsson, enhetschef för tobaksprevention på Folkhälsomyndigheten, till Sveriges Radio.

Att restaurangägare blir skyldiga att stoppa rökning efter stängning får kritik av kändiskrögaren Richard Waje som driver krog i Marstrand.

– Det känns inte riktigt genomtänkt av lagstiftarna, för då kan man ju titta på all brottslighet som sker utanför min restaurang. Och framför allt när vi har stängt. Det är helt orimligt, säger Waje till Sveriges Radio.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger till P1 Morgon att det inte är rimligt att krögare ska ansvara för om någon röker utanför när restaurangen har stängt, men menar att en praxis kommer växa fram vad gäller hur långt ifrån restaurangen krögarens ansvar sträcker sig.

– Exakt hur långt utanför är inte en fråga för socialministern, utan det är en fråga för de som ska tolka lagen, för att sen ska få fram en praxis. Hur praxis ska se ut måste vara något som växer fram, säger Lena Hallengren.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag