Misstag bakom stoppet i Ringhals 4 – reaktorn torrkokade

Ringhals kärnkraftverk. Bild: Tubaist/Wikimedia commons
  • Tisdag 27 dec 2022 2022-12-27
E-post

På grund av ett misstag började Ringhals 4 att torrkoka vilket ledde till att reaktorn skadades. Det är anledningen till att reaktorn behövt repareras mitt under elkrisvintern, rapporterar Göteborgs-Posten.

Tryckhållaren i tryckvattenreaktorn Ringhals 4 är en 12,4 meter hög tank gjord av stål. Det är en av reaktorns största delar och innehåller i vanliga fall vatten och ånga medan den är i drift.

Likt en vattenkokare man har i hushållet ska tryckhållaren aldrig köras tom. Men enligt GP var det exakt vad som inträffade när reaktorn skadades och den tvingades till driftstopp för reparation.

Det var under en testkörning av systemet med elvärmarna som omkring hälften av dem sattes igång på riktigt medan tryckhållaren saknade vatten. Något som i sin tur resulterade i torrkokning.

– Det är en klassisk blunder, säger elsäkerhetsexperten Fredrik Byström Sjödin till GP.

Vidare menar han att utfallet hade kunnat bli mycket värre om inte personal hade befunnit sig vid rätt plats.

Torrkokningen i reaktorn resulterade i hundratals miljoner kronor i reparationskostnader samt förlorade intäkter. Det har också lett till ett driftstopp av reaktorn – mitt under elkrisvintern.

– Det är klart att hela reparationen ligger på runt 100 miljoner, bara i åtgärdskostnad, säger Ringhals vd Björn Linde till GP.

Ringhals har tidigare fått hård kritik från Strålsäkerhetsmyndigheten för hur man bedriver sin verksamhet. Enligt myndigheten har man bland annat haft otydliga instruktioner, dålig efterlevnad av styrdokument samt en otydlig fördelning av ansvar och roller.

”Händelser som har inträffat vid RAB (Ringhals AB) sedan 2020 ger en samlad bild som tyder på brister i organisation, ledning, styrning och säkerhetskultur”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande från november.

Läs även: Förlängt stopp i Ringhals över vintern

Läs även: Morgan sågar kärnkraften efter Ringhals förlängda stopp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag