Misstänkt mordvapen beslagtaget – man född 1999 anhållen misstänkt för medhjälp till mord

Foto: Läsarbild
  • Tisdag 27 aug 2019 2019-08-27
E-post 190

MALMÖ Mannen som greps på måndagen misstänkt för medhjälp till mord på en mamma har anhållits. På en presskonferens på tisdag morgon sade åklagare Anna Almqvist att mannen är född 1999, svensk medborgare och känd av polisen sedan tidigare. Mannen greps i Skåne och gripandet var odramatiskt.

Ett vapen som kan vara mordvapnet har beslagtagits.

– Det finns beslagtagna vapen i utredningen. Det är ett misstänkt mordvapen, säger åklagare Anna Palmqvist, som inte vill gå närmare in på hur polisen kommit över det misstänkta mordvapnet.

Polisen söker efter fler gärningsmän för inblandning i mordet på den 31-åriga kvinnan.

– Rubriceringen ”medhjälp” indikerar att det finns fler gärningsmän, säger Anna Palmqvist.

Något beslut om häktning har ännu inte tagits.

– Jag har tre dagar på mig, sedan kommer jag bestämma mig, säger Anna Almqvist.

Polisen vill inte kommentera motiv till mordet.

– Det är alldeles för tidigt att spekulera kring motivbilder. Vi utreder händelsen brett, och det kommer att ta tid att kunna ge en bild av skeendet, säger Mattias Sigfridsson vid Malmöpolisen.

Utredningsläget är enligt Sigfridsson gott.

– Vi har en god bild kring de personerna som är inblandade i detta, men det återstår mycket arbete, säger Sigfridsson.

– Det har skett på en publik plats med många vittnen, säger Sigfridsson.

Malmöpolisen efterlyser emellertid fler vittnesmål.

– Vi har pratat med många personer, men vi är tacksamma om fler som kan veta något hör av sig. Det krävs inte att man sett eller hört gärningen, låt oss avgöra vad som är viktigt, säger Sigfridsson.

Läs även: Oppositionsrådet efter mordet på mamman: Malmö ett resultat av Socialdemokraterna

Det var vid 10-tiden på måndag förmiddag som en 31-årig kvinna blev skjuten till döds av en maskerad man på  Sergels väg i centrala Malmö. Kvinnan sköts med flera skott i huvudet medan hon bar sitt spädbarn i famnen.

Den misstänkte gärningsmannen fångades på film efter skottlossningen då han sprang längs Sergels väg. Mannen är på bilderna maskerad med en pistol i handen.

Fadern till kvinnans barn var närvarande vid skottlossningen och har en kriminell bakgrund. Enligt en vittnesuppgift till Kvällsposten verkade mördaren vara ute efter mannen.

– Jag var hemma när jag hörde ett par skott. Jag gick ut på balkongen och ser en man som springer för fullt över gatan förföljd av två andra män, den ena klädd i svarta kläder och med en svart pistol. Sedan ser jag en kvinna som kommer springandes bakom dem som skriker ”nej sluta”. Hon håller i ett barn, säger vittnet till Kvällsposten.

Vittnet gick in för att ringa polis, och när personen kom tillbaka till balkongen låg kvinnan livlös på marken med det skrikande barnet någon meter bort.

– Jag sprang ner och där var flera personer som gjorde HLR på kvinnan och en annan kvinna som stod och höll i barnet. En kort stund senare kom mannen tillbaka, han som blev jagad, och skrek för fullt. Han var i panik.

Kvinnan har vittnat i en mordrättegång, men hennes vittnesmål var tekniskt i egenskap av läkare och pekade inte ut någon gärningsperson.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag