Moderat politik mer populär hos väljarna

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 16 jan 2024 2024-01-16
E-post 0

Efter ett tufft år som regeringsparti börjar det ljusna för Moderaterna opinionsmässigt. I en ny mätning från SVD/Novus anser väljarna åter att partiet har den bästa energipolitiken, en fråga partiet tar tillbaka från Socialdemokraterna. Dessutom prioriterar väljarna försvarspolitiken, där väljarna anser att M är bästa partiet, högre.

Förra mätningen i serien som kom i november blev en kalldusch för Moderaterna. Partiet ansågs inte ha den bästa politiken på ett enda av de tio områden som väljarna prioriterade högst.

Detta då Socialdemokraterna tog över väljarnas förstaplacering när det gäller Energi från Moderaterna och Lag och ordning från Moderaterna och Sverigedemokraterna. Dessutom kvalade försvarsfrågan, där M fick fortsatt förtroende från väljarna, inte in bland väljarnas tio viktigaste frågor.

I januari månads mätning är den blågula ordningen återställd. När det gäller Lag och ordning passeras S med 19 procent av både M med 21 procent och SD med 24.

– Att försvarsfrågan ökar något visar att vi inte lever i ett internationellt vakuum. Moderaterna leder och det tyder på att väljarna har reagerat på uttalanden från statsministern och civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin om att det är allvar, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SvD.

När det gäller Energipolitik passerar M med 18 procent S som får 17 procent av väljarnas förtroende i frågan.

S kan emellertid glädjas åt att de får fortsatt förtroende vad det gäller Landets ekonomi, där 27 procent av väljarna anser att partiet har den bästa politiken, mot 25 procent för M.

Den högsta siffran för något parti i någon fråga är de 32 procent som anser att SD har den bästa politiken inom Invandring och integration, mot 19 procent för Socialdemokraterna.

Sammantaget anser väljarna i SVD/Sifos undersökning att S har bäst politik på 4 områden (Sjukvården, Skola och utbildning, Landets ekonomi och Äldreomsorg), att SD har bäst politik på 2 områden (Lag och ordning och Integration och Invandring), att M har bäst politik på 2 områden (Energipolitik och Försvaret) och att Miljöpartiet har bäst politik på 2 områden (Klimatet och Miljön).

Läs även: Förtroenderas för Andersson (S) tappar sex procentenheter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag