Moderaten König Jerlmyr spred felaktigheter om politiska motståndare

Foto: Pressbild Moderaterna
  • Torsdag 4 apr 2019 2019-04-04
E-post 19

Först svek hon väljarna om tiggeriförbudet. Nu är Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) åter i blåsväder efter att ha ljugit om SD i Sveriges Radios Lördagsintervju. UPPDATERAD

Det var när intervjuaren Monica Saarinen frågade om att Moderaterna och de andra borgerliga partierna valde att samarbeta med Miljöpartiet som Anna König Jerlmyrs lögn kom på en fråga om SD.

– Vad var det för fel på Sverigedemokraterna, varför tänkte ni inte ens på dem, undrade Saarinen.

– Därför att i Stockholm är de inte ett seriöst parti, svarade König Jerlmyr och förklarade att Jimmie Åkesson som man ser i debatter i TV inte är representativ för SD på den lokala nivån.

König Jerlmyr hänvisade till de uteslutningar och de politiska vildar, samt tveksamma uttalanden som gjorts av representanter för SD. Hon fortsatte:

– De utreds också för bedrägeri- och misshandelsbrott och så vidare. Vi tycker inte att det här är ett seriöst parti.

När Nyheter Idag söker Anna König Jerlmyr för att få mer information om vilket misshandelsbrott det är som utreds, vilken person det är som misstänks, så har inte Moderaterna någon sådant exempel.

I stället refererar man till två tidigare fall där SD-politiker dömts.

– Det som Anna hänvisar till i sin intervju är de två fall av sverigedemokratiska företrädare som dömts för grov misshandel respektive misshandel och försök till grovt bedrägeri, skriver Charlotta M Nilsson, pressekreterare Moderaterna, i ett mejl.

Andra partier som Moderaterna har valt att samarbeta med, som Centerpartiet, har idag företrädare i kommuner som tidigare dömts och avtjänat straff för våldsbrott.

SD i Stockholm uppger till Nyheter Idag att det inte finns någon pågående utredning om misshandel av någon av deras medlemmar.

Anna König Jerlmyr har tidigare varit i blåsväder efter att hon ett par veckor innan valet gick ut och flaggade för tiggeriförbud i en debattartikel i SvD. Det var bara tomma ord – redan innan hon satt sig och förhandlat om makten med de andra partierna hade hon fimpat löftet till väljarna.

När domen i Högsta förvaltningsdomstolen som tillät lokala tiggeriförbud kom sent förra året gick König Jerlmyr ut och lovade att Stockholm kommer fortsätta tillåta tiggeriet.

– Jag företräder nu en grönblå allians i Stockholm och vi har sagt att vi inte kommer att ha ett kommunalt förbud i Stockholm, sade König Jerlmyr till SVT.

Den pågående utredning som åsyftas är den utredningen om bedrägeri.

Läs mer: Svek väljarna – nu lovar König Jerlmyr (M) fortsatt tiggeri i Stockholm

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag