Moderater erbjöds tusentals röster för bygglov till moské – miljöpartist bakom dealen

Foto: SVT Play
  • Fredag 7 sep 2018 2018-09-07
E-post

BOTKYRKA SVT:s Uppdrag granskning avslöjar på fredagen att Moderaterna i Botkyrka erbjudits tusentals muslimska röster i utbyte mot att ge Alby moské bygglov till en ny moské. Kontakterna förmedlades av miljöpartisten Ali Khalil.

Uppdrag granskning berättar att det var i slutet av juli som det moderata oppositionsrådet Stina Lundgren och hennes sekreterare åkte till Alby moské för ett möte som tog en oväntad vändning. Moderaterna fick höra att församlingen kunde ge dem 3 000 extra röster i kommunvalet om de gick med på att bevilja bygglov till en ny moské.

Under fredagsbönen skulle imamerna uppmana församlingen att rösta på Moderaterna. Men partiet nappade inte på erbjudandet och gick istället till journalisterna på Uppdrag granskning. M-företrädarna berättade då också att den som bjudit in till mötet var Miljöpartiets gruppledare i Botkyrka, Ali Khalil. I ett inspelat samtal förklarar Ali Khalil hur Moderaterna kan få tusentals röster genom moskén:

– Det är de som kommer till moskén varje fredag, och den målgruppen är väldigt lyhörd till imamen. Om imamen säger att ”vi bedömer att Moderaterna är det bästa valet för oss, de hör våra problem, de har lovat att bekämpa våra problem och trygga vår existens”. Då gör människorna det, säger han.

När Moderaterna begär ett nytt möte med moskén följer Uppdrag granskning med och låtsas vara en partikollega. Församlingens ledare säger att de vill ha en central tomt att bygga moskén på och att han med kort varsel kan generera 500 till 1 000 röster från sin församling. Mannen jobbar annars som valinformatör för kommunen och ska i det jobbet vara politiskt neutral.

När Uppdrag granskning konfronterar miljöpartisten Ali Khalil om de inspelade samtalen vill han inte kännas vid att det funnits ett erbjudande om röster mot politiska gentjänster.

– Jag  tycker att det är en jättekonstig tolkning av samtalet, säger han.

Läs även: Uppdrag granskning om våldtäktsdömda: Nästan 60 procent är födda utomlands

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag