Moderaterna är ”rädda att public service ska gå till motanfall”

Foto: Nyheter Idag samt privat
  • Söndag 2 dec 2018 2018-12-02
E-post 989

STOCKHOLM Moderaterna är alldeles för fega för att sätta hårt mot hårt när det kommer till public service, detta trots att missnöjet är stort med SVT och SR inom borgerligheten. Det säger den före detta moderata riksdagsledamoten Gunnar Axén. – Jag skulle säga att Moderaterna låter sig tystas av public service, ja, säger han.

Public service är så mäktigt i Sverige att Moderaterna inte vågar ställa krav på SVT och SR. Istället försöker moderatledningen gå public service-bolagen till mötes, trots ett stort borgerligt missnöje med vad som uppfattas vara en vänstervridning.

Det berättar Gunnar Axén som själv varit riksdagsledamot i Moderaterna och som nyligen gästade SVT Opinion för att diskutera just synen på public service och beslutet om att finansiera de statliga medierna via skattsedeln. Han är djupt kritisk till att hans eget parti lade sig platt.

– Man ville inte riskera komma i konflikt med public service innan valet, säger han.

”Har målat in sig i ett hörn i den här frågan”

Den enda riksdagsledamoten i Moderaterna som aktivt valde att inte rösta för skattefinansieringen är Jan Ericsson. Vidare var även Hanif Bali frånvarande vid omröstningen, men i övrigt var det en samlad moderat riksdagsgrupp som röstade igenom finansieringen. Enda partiet som röstade emot var Sverigedemokraterna.

Nu är kritiken hård mot den moderata partiledningen, inte minst från borgerliga gräsrötter.

– De har målat in sig i ett hörn i den här frågan säger Axén som upplever ett starkt stöd för hans egen hållning gentemot public service.

Men samtidigt upplever Axén en slags feghet som präglar frågan.

– Det finns många som går på min linje som tycker man ska vara hårdare, partilinjen är försiktigare. Tillsammans med de som inte vågar inte säga vad de tycker blir det en majoritet för den linjen vi ser nu.

– Missnöjet med public service är mycket stort i Moderaterna, men det märks inte i den förda politiken. Man kan inte ha skattefinansierade mediekanaler som agerar som ett extra parti på vänsterkanten.

Läs också: Sveriges Radio anklagas för att kopierat Dagens Arena i smutskastningen mot Kristersson

Enligt Axén handlar det delvis om självförtroende. Å ena sidan upplever den moderata partiledningen att public service har en stor makt över det politiska samtalet, samtidigt måste de förhålla sig till de egna väljarna och sympatisörerna där tongångarna är minst sagt kritiska.

– Dom tycker det är en svår fråga att hantera. De har alldeles för mycket respekt för public service. De är rädda att public service ska gå till motanfall.

Indirekt låter Moderaterna sig styras av public service?

– Jag skulle säga att Moderaterna låter sig tystas av public service, ja.

Det som krävs för en förändring är klassisk opinionsbildning. Partiledningen i Moderaterna måste uppleva att det kostar mer att gå public service till mötes än att gå på de egna väljarnas linje.

– Det måste bli ett ökat tryck i frågan. Fler och fler människor måste säga ifrån, understryker Axén.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag