Moderaterna värvar Rojas

Bild: Nyheter Idag/Ministerio de las Culturas, Gobierno de Chile.
  • Söndag 7 apr 2019 2019-04-07
E-post 269

Folkpartiets tidigare integrationspolitiska talesperson Mauricio Rojas ska arbeta med moderaternas nya en integrationspolitisk kommission, avslöjar Ulf Kristersson på fredagen. Rojas var en kort period förra året kulturminister i Chile, men tvingades avgå efter att ha kallat Historie- och människorättsmuseet i Santiago för ”en bluff.”

På fredagen stod det klart att Moderaterna värvar Mauricio Rojas till en integrationspolitisk kommission. Ulf Kristersson skriver på DN Debatt att kommissionen ska arbeta med Assar Lindbeck-kommissionen, som arbetade med att lösa 90-talets ekonomiska kris, som förebild.

Integrationens problem syns enligt Kristersson ”kanske allra tydligast i den grova gängkriminaliteten, i den gangsterliknande, och ibland familj- eller klanbaserade brottsligheten”, som av moderatledaren beskrivs som ”på sina håll rent systemhotande”.

Kristersson tar också upp problem med hedersförtryck, som beror på ”ett uppenbart motstånd mot jämställdhet, självständighet och individuell frihet”.

I debattartikeln framhåller Kristersson särskilt Mauricio Rojas, ”som under lång tid har varit drivande i dessa frågor och nu ansluter till Moderaternas arbete”.

– Hade Sverige för 20 år sedan tagit honom på större allvar, hade den här kommissionen inte behövts i dag, säger Ulf Kristersson i ett tal på Moderaternas Sverigemöte.

Läs även: Callis Amids sågning när han lämnar Liberalerna: ”Har valt att sätta sig i knät på den rödgröna regeringen”

Rojas var integrationspolitisk talesman för Folkpartiet från 2004 till 2006, och 2005 presenterade han Folkpartiets integrationspolitiska program, som bland annat föreslog att utländska medborgare som döms till mer än två års fängelse ska utvisas.

Till Svenska Dagbladet var Rojas noga med att inskärpa att Folkpartiet i övrigt var ett liberalt parti i flyktingfrågan.

– Inget annat parti kommer i närheten av vår öppenhet när det gäller flykting- och invandringspolitik. Vi vill ta emot ännu fler – och ge amnesti åt apatiska barn och gömda flyktingar, sade Rojas till SvD.

– Men för att kunna värna om denna öppenhet måste vi ta ansvar för att integrationen fungerar, att Sverige fungerar, sade Rojas.

Rojas var riksdagsman för Folkpartiet från 2002 till 2008, då han lämnade riksdagen och Sverige för att återvända till Chile.

I augusti 2018 utnämndes Rojas till Chiles kulturminister, men tvingades att avgå efter fem dagar efter att han kritiserat Historie- och människorättsmuseet i Santiago, som han anklagade för att förfalska Chiles historia.

I en intervju med Expressen den 28 mars kritiserade Rojas sitt före detta parti Liberalerna för deras stöd till den rödgröna regeringen.

– Att gå i säng med Socialdemokraterna bara för att man inte vet hur den femtedel av svenskarna som röstar på Sverigedemokraterna ska hanteras, det tyder på mycket dåligt självförtroende och det kommer att bestraffas, sade Rojas.

På Twitter välkomnades Rojas till M av Carl Bildt.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag