Moderaterna vill införa nationellt förbud mot tiggeri

Foto: Flickr
  • Tisdag 5 sep 2017 2017-09-05
E-post 620

STOCKHOLM Nationellt tiggeriförbud, fler poliser, fler övervakningskameror, skärpta straff och lättare att bli utvisad för brott samt särskild rubricering av hedersbrott – Moderaterna presenterar sitt utkast till nytt kriminalpolitiskt program.
 Vi ska nu vara väldigt klara över att Moderaterna är partiet för lag och ordning, säger Tomas Tobé, partiets rättspolitiska talesperson. 

Moderaterna vill se skärpa straff och införa ett förbud mot tiggeri i hela landet, det meddelar partiets rättspolitiska talesperson Tomas Tobé under en pressträff på tisdagsmorgonen.

 Vi ska nu vara väldigt klara över att Moderaterna är partiet för lag och ordning, säger Tobé på pressträffen.

Bland annat vill Moderaterna skärpa straffet för bostadsinbrott och att fler brott ska kunna leda till utvisning. Som exempel på brott som ska kunna leda till utvisning nämner man bostadsinbrott och grov kvinnofridskränkning.

Förslagen ingår i ett utkast till kriminalpolitiskt program som partiet ska behandla på sin partistämma i Örebro 12-15 oktober.

Enligt Tobé är Moderaternas utkast till kriminalpolitiskt program”den mest offensiva agendan på ett decennium”, han anser också att det är för lätt att vara kriminell idag.

LÄS ÄVEN: M-politikern Tomas Tobé köpte vin, mat och privatresor för 10865 kronor – Betalade med skattepengar

Enligt Moderaternas förslag ska tiggeriförbud införas i hela landet och partiet vill jobba hårdare för att få bort otillåtna bosättningar samt sätta press på de EU-länder vars medborgare söker sig till andra medlemsländer för att tigga.

Partiet föreslår också krav på fler poliser samt högre polislöner.

Moderaterna vill också införa ökad kameraövervakning i utsatta områden och införa en särskild brottsrubricering för hedersbrott.

Moderaterna i den skånska kommunen Vellinge jobbar redan på att få till stånd ett lokalt tiggeriförbud, något Nyheter Idag tidigare rapporterat om.

LÄS ÄVEN: Kommunstyrelsen i Vellinge röstar ja till tiggeriförbud

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag