Mona Sahlin avgår efter polisanmälan – Bekräftas av kulturdepartementet

Nu avgår Mona Sahlin efter Expressens avslöljanden. Foto: Pressbild samt faksimil från samordnarenmotextremism.se
  • Onsdag 4 maj 2016 2016-05-04
E-post 913

STOCKHOLM Efter att tidningen Expressen berättat att Mona Sahlin skrivit under ett falsk intyg till sin medarbetare och tidigare livvakt står det nu klart att Sahlin avgår från sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Samtidigt pågår en polisutredning mot Sahlin, enligt uppgifter till Expressen.

Tidigare under dagen berättade Nyheter Idag om de medieuppgifter som gör gällande att Sahlin gett sin medarbetare och före detta livvakt ett intyg om att medarbetaren erhåller en lön om totalt 120 000 kronor. När Sahlin blir konfronterad av Expressen säger hon att hon har angett en felaktig summa i intyget, istället för 60 000 kronor skulle det i själva verket vara 43 000 kronor från regeringskansliet.

De resterande 60 000 kronorna skulle, enligt Sahlin, vara lön som medarbetaren får genom hennes privata företag. Samtidigt hade inte sociala avgifter betalats in för denna lönen förrän samma dag som Expressen ställde frågor till Sahlin.

Den tidigare livvakten och numera medarbetare till Mona Sahlin behövde intyget i samband med en exklusiv bostadsrätt på Solsidan i Saltsjöbaden. För att kunna köpa bostadsrätten, som kostar tio miljoner kronor, måste Sahlins medarbetare kunna intyga en inkomst om över 100 000 kronor i månaden. Det intyget fick han från Sahlin.

Efter att allt fler frågor har ställts om anställningen står det nu klart att Mona Sahlin bett om att få avgå från sitt uppdrag med omedelbar verkan, enligt ett pressmeddelande från Kulturdepartementet. Ansökan har beviljats av regeringskansliet, rapporterar Expressen.

Tidningen berättar även att det finns en polisutredning mot Mona Sahlin. När Aftonbladet når Anders Jakobsson, åklagare vid Särskilda åklagarkammaren, berättar han att det har inletts en förundersökning om osant intygande.

– Men det handlar inte om något grovt brott och ingen är skäligen misstänkt, säger han till Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag