Mördade spädbarn – nu sänker hovrätten straffet

Foto: Patrik Svedberg
  • Fredag 18 aug 2023 2023-08-18
E-post 0

Lunds tingsrätt dömde en 40-årig man till livstids fängelse för mordet på sin 18 månader gamla son. Men nu sänker Hovrätten straffet till 18 års fängelse, rapporterar Dagens Juridik.

Det var i december förra året som mannen orsakade sonens död i hemmet i Eslöv. Sonen var vid tillfället sjuk, och när spädbarnet satt i hans knä tryckte mannen hans huvud bakåt och nedåt för att få tyst på honom, vilket orsakade sonens död.

Mannen erkände gärningen och dömdes av Lunds tingsrätt till livstids fängelse. Men mannen överklagade domen till Hovrätten i hopp om att istället dömas för grov misshandel och vållande till annans död.

Hovrätten menar till skillnad från tingsrätten att det inte är bevisat att mannen agerade i avsikt att döda sin son. Däremot menar man att mannen bör ha insett att det förelåg en stor risk för att pojken skulle dö till följd av våldet men varit likgiltig inför detta.

Därför dömer även Hovrätten mannen för mord, men tidsbestämmer straffet till 18 års fängelse.

”Vid en sammanvägd bedömning anser hovrätten att omständigheterna kring gärningen är försvårande men samtidigt inte så allvarligt försvårande att livstidsstraff bör dömas ut. Han döms därför till fängelse i 18 år” skriver Hovrätten i domen.

Läs även: Seyed Alavi skar kvinna i halsen nu toksänker Hovrätten skadeståndet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag