Seyed Alavi skar kvinna i halsen – nu toksänker Hovrätten skadeståndet

Bild: Polisen
  • Måndag 20 feb 2023 2023-02-20
E-post 0

Seyed Alavi, som är medborgare i Afghanistan, skulle köpa sex av en rysk kvinna men skar henne istället flera gånger i halsen och på överkroppen, och dömdes för det till 16 års fängelse och utvisning i tingrätten. Men nu sänker Hovrätten skadeståndet Alavi ska betala till kvinnan med hela 150 000 kronor. Hovrätten sänker dessutom Aalavis fängelsestraff med ett år.

Den afghanska medborgaren Seyed Alavi, 23, skulle köpa sex av en rysk kvinna i Malmö, men när de träffades på ett hotellrum attackerade han henne istället med kniv och skar henne flera gånger i halsen och på överkroppen.

Läs även: Hovrätten sänker straff efter tortyrrånet i Solna

Kvinnan tog sig svårt skadad från rummet och ut på ett tak, där hon upptäcktes av grannar. Hon överlevde tack vara de livräddande insatser hon fick på hotellets tak.

Seyed Alavi fångades på hotellets övervakningskameror på väg till och från hotellrummet. Han spårades även genom sin registrering  på sidan för sexköp, olika telefonkontakter och köp med betalkort, och kunde gripas av polis några veckor efter dådet.

I början av december dömdes han i tingrätten till 16 års fängelse, utvisning samt ett skadestånd till kvinnan på 520 320 kronor.

Läs mer: Gymnasieafghan döms för brutalt mordförsök på prostituerad

Hovrätten sänker emellertid hans skadestånd rejält, till 370 320 kronor – alltså en minskning på 150 000 kronor. Hovrätten hänvisar till att den lagändring som höjer skadestånden till brottsoffer inte hade börjat gälla när handlingen begicks, rapporterar Expressen.

Hovrätten sänker även fängelsestraffet, men bara med ett år, från 16 års fängelse till 15 år. Att fängelsestraffet inte sänks mer beror på ”den särskilda hänsynslöshet” som Seyed Alavi visat med sitt dåd, säger hovrättsrådet Anna Tansjö i ett pressmeddelande.

– Det förhållandevis långa fängelsestraffet beror på den särskilda hänsynslöshet som den dömde mannen visat genom att överraskande och under brutala former överfalla kvinnan med kniv. Han har därefter lämnat henne ensam i ett låst hotellrum kraftigt blödande från halsen och buken, säger hon.

Läs även: Hovrätten sänker straffet för mordet på Wilma – 18 års fängelse för Tishko Ahmed

Läs även: Syrier tortyr-misshandlade flickvän – utvisning stoppas av hovrätten

Läs även: Friades i hovrätten och flydde landet – nu döms Alimamy Cole till livstid för mord

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag