Mördare fejkade sin död och flydde från fängelse – gripen ett år senare

Thabo Bester.
  • Måndag 10 apr 2023 2023-04-10
E-post 0

2012 dömdes sydafrikanen Thabo Bester, 35, till livstids fängelse för ett fall av mord och våldtäkt på två kvinnor. För ett år sedan lyckades han emellertid fejka sin död och fly från fängelset. Men nu meddelar polisen att han har gripits i Tanzania.

Det var i maj förra året som Bester uppgavs ha dött efter en brand i hans fängelsecell.

Efter ett tag kom dock rapporter om att mördaren och våldtäktsmannen hade skymtats i den sydafrikanska storstaden Johannesburg. Och när myndigheterna gjorde ett DNA-prov på den sönderbrända kropp som hade hittats i fängelsecellen visade det sig att det inte var Bester, rapporterar The Independent.

För två veckor sedan meddelade den sydafrikanska polisen att man jagade Bester och förra veckan genomförde man en räd mot ett lyxigt hem han tros ha hyrt i en av Johannesburgs finare förorter.

Jakten slutade med att Bester på fredagen greps i Tanzania nära gränsen till Kenya, rapporterar den tanzaniska tidningen The Citizen.

Bester greps tillsammans med flickvännen Nandipha Magudumana, en välkänd kändisdoktor, samt en person från Moçambique som tros ha hjälpt de båda att fly landet. Vid tiden för gripandet hade paret flera fejkade pass på sig.

Myndigheterna jobbar nu på att få Bester och hans flickvän utlämnade till Sydafrika, där de väntas bli åtalade för flera brott.

Bester har på grund av sina tidigare brott kallats för ”Facebook-våldtäktsmannen”, ett smeknamn han fick efter att ha använt plattformen för att locka sina offer.

Läs även: Andersson (SD) om rymningar: ”Tror de flesta svenskar tror att det är kriminellt”

Läs även: Rymde från fängelse – kräver ersättning från JK

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag