Mordbrännare slipper utvisning efter att ha visat ”klanintyg”

Foto: Flickr
  • Lördag 11 jan 2020 2020-01-11
E-post

Hovrätten över Skåne och Blekinge stoppar utvisningen av en 21-årig man till Irak. Mannen dömdes för förberedelse till mordbrand till bland annat utvisning av tingsrätten, men efter att han lämnat in ett ”klanintyg” med innebörden att han förklarats fredlös i Irak stoppar Hovrätten utvisningen.

En man som dömts för försök till mordbrand slipper utvisning till Irak då han lämnat in ett ”klanintyg”, rapporterar Dagens Juridik.

Enligt intyget har mannen utsetts till fredlös av en klan, vilket innebär att han ska dödas på grund av att han smutsat ned klanens heder.

Läs även: Desertörer våldtog och misshandlade kvinna i flera timmar – slipper utvisning

Den 21-årige mannen dömdes i tingsrätten för att han tillsammans med en annan person förberett en mordbrand i en affärslokal i Ronneby på uppdrag av en inflytelserik kriminell.

21-åringen dömdes av Blekinge tingsrätt till tio månaders fängelse och utvisning till Irak för försök till mordbrand av normalgraden.

Mannens påstående att han riskerade livet i Irak då han legat med en kvinna från en klan som sedan förklarat honom fredslös ansågs inte utgöra något verkställighetshinder av Blekinge tingsrätt.

Läs även: Hölls fånge i migranthus – åklagaren yrkade inte på utvisning för dömda

Men i samband med överklagan till Hovrätten över Skåne och Blekinge lämnade mannen in ett ”klanintyg” där det intygades att han förklarats fredslös.

Hovrätten stoppar därför utvisningen, trots att intygets äkthet inte kunnat avgöras. Hovrätten menar att det står klart att Irak är ett land med klanstruktur, och att 21-åringens påstående ”inte är sådant att det kan lämnas utan avseende utan i stället får godtas”.

Läs även: Invandrare dömdes till livstids utvisning – är kvar i Sverige och får rätt till bidrag

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag