Morgan Freeman sågar svart historiemånad: ”En förolämpning”

Bild: Georges Biard/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 18 apr 2023 2023-04-18
E-post

I februari varje år firas Black History Month av amerikanska universitet, skolor, företag och andra organisationer i USA. Men traditionen sågas av skådespelaren Morgan Freeman, känd från filmer som ”Seven”, ”Nyckeln till frihet” och ”The Dark Knight”-trilogin.

– Black History Month är en förolämpning. Ska du förvisa min historia till en månad? säger Freeman till Sunday Times.

Den 85-årige skådespelaren, som vann en oscar för bästa biroll i Million Dollar Baby 2005, sågar även uttrycket ”afro-amerikan”.

– ”Afro-amerikan” är också en förolämpning. Jag ställer inte upp på den benämningen. Svarta personer har kallats olika saker hela vägen tillbaks till n-ordet, och jag vet inte hur sådana saker får sånt fäste, men alla använder ”Afro-amerikan. Vad betyder det egentligen, säger Freeman till tidningen.

Det är inte första gången Morgan Freeman sågar Black History Month. I en intervju med journalisten Mike Wallace för CBS 60 Minutes från 2006 säger Freeman att ”svart historia” är amerikansk historia, och att det bästa sättet att motverka rasism är att sluta prata om hudfärg.

– Sluta prata om det. Jag kommer sluta kalla dig för vit. Och jag ber dig sluta kalla mig för svart. Jag känner dig som Mike Wallace och du känner mig som Morgan Freeman, sade Freeman.

Läs även: Morgan Freeman vill att marijuana legaliseras

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag