Morgan Johansson attackerar Dagens Industri om Nord Stream 2 – som godkändes av S-regeringen

Justitieminister Morgan Johansson (S) Foto: Riksdagen
  • Måndag 4 apr 2022 2022-04-04
E-post 575

Justitieminister Morgan Johansson gick på söndagen till attack mot tidningen Dagens Industris ledarsida, som han i ett inlägg på Twitter anklagar för att ha fört ”kampanjer för den ryska gasledningen Nord Stream 2”.

I inlägget länkar Johansson till en tweet och en text av Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson, där hon kritiserar en tidigare ledartext på Dagens Industri skriven av tidningens politiska redaktör PM Nilsson.

Läs även: Morgan Johansson attackerar ”hatkrönika” om Annie Lööf

I den kritiserade texten – som publicerades tre dagar innan Ryssland invaderade Ukraina – uppmanar Nilsson till att inte stoppa den ryska gasledningen Nord Stream 2.

Men beslutet om att tillåta Nord Stream 2 i den svenska ekonomiska zonen av Östersjön togs av den socialdemokratiska regeringen i juni 2018.

Enligt Morgan Johanssons regeringskollega Mikael Damberg (S), dåvarande näringsminister, fanns inte utrymme att avslå ansökan enligt nationell och internationell rätt.

– Utgångspunkten i internationell rätt är att det är tillåtet att dra rörledningar utanför andra länders territorium, genom deras så kallade ekonomiska zon, sade Damberg.

– Regeringen har nu prövat ansökan och konstaterar, precis som Finland nyligen gjort, att nationell och internationell rätt inte ger regeringen utrymme att avslå ansökan, fortsatte han.

Läs även: Morgan Johanssons nya twitterattack: ”Överklassen har aldrig tålt att bli ifrågasatt”

Läs även: Morgan Johanssons attack på Stockholmspolisen: ”Har misslyckats att växa”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag