Morgan Johansson om misstroendet: ”Detta såg man komma”

Justitieminister Morgan Johansson (S) Foto: Riksdagen
  • Söndag 5 jun 2022 2022-06-05
E-post

På tisdag kan justitieminister Morgan Johansson (S) komma att röstas bort av Sveriges riksdag. Detta efter att SD väckt misstroende mot honom som sedan fått stöd av resterande oppositionspartier. Oppositionens agerande förvånar inte justitieministern.
– Detta såg man komma förr eller senare. Det är ett sätt att höja temperaturen före valet, säger han i en intervju med Svenska Dagbladet.

Johanssons framtid som justitieminister ser nu ut att avgöras av den politiska vilden och tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh, som meddelat att hon ännu inte bestämt sig hur hon tänker rösta.

Beslutar hon sig att för att rösta för misstroendet innebär det att Morgan Johansson tvingas avgå. I så fall tänker också hela regeringen avgå, meddelade statsminister Magdalena Andersson tidigare i veckan.

Justitieministern tror emellertid inte att Kakabaveh kommer att bidra till att fälla honom.

– Jag har väldigt svårt att se att hon skulle öppna upp för högerpartierna och riskera att vi får en justitieminister som kan vara sverigedemokrat, säger Morgan Johansson till SvD.

Läs även: SD väcker misstroende mot Morgan Johansson – får stöd av M och KD

Oppositionen med SD, M, KD och L anser att Johansson har förbrukat sitt förtroende och pekar på att kriminaliteten under hans ministerperiod bara har blivit värre och värre.

Johansson medger att man inte fått stopp på skjutningarna eller nyrekryteringen till gängen under hans tid som justitieminister. Samtidigt uppger han att han har fullt förtroende för polisledningen.

– Jag har fullt förtroende för rikspolischefen och han har den tydliga uppgiften att fortsätta utveckla polisen och vi har en bra dialog om hur det ska ske.

SvD: Vad är det som gör att förtroendet fortfarande är intakt?

– Därför att jag vet att polisledningen gör insatser och jag vet hur de jobbar. Jag har ingen kritik att rikta mot polisledningen vad gäller deras arbetssätt. Gängkriminaliteten kan man inte lösa över en natt eller ett par år.

Han tillägger att mycket av det som görs nu – med större resurser och nya verktyg till polisen – borde ha genomförts 20 år tidigare.

Fram till och med maj 2022 har det skett 31 dödsskjutningar i Sverige. Förra året inträffade 17 stycken under samma period, enligt polisens statistik.

På frågan när trenden kan komma att vända svarar Johansson:

– Det är svårt att säga. Vi har för många unga män som har nära till våld. Det finns tecken på att det går att vända trenden. Som i Malmö där skjutningarna sjunkit.

Läs även: Morgan Johansson skyller vapenvåldet på kommunerna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag