Morgan Johansson varnar för Nyans: ”Ett parti som vill splittra”

Johansson (S) och Mikail Yüksel (Nyans). Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet / Faksimil TV4 Play
  • Onsdag 4 maj 2022 2022-05-04
E-post 2630

SVERIGE I en intervju med Expressen uttalar sig justitieminister Morgan Johansson (S) bland annat om gängvåldet och påskens korankravaller. Han höjer också ett varningens finger för partiet Nyans, som han menar står långt ifrån honom och Socialdemokraterna.
– Vi har totalt motsatt uppfattning, säger han.

När Expressen frågar Johansson vad hans förklaring är till påskens våldsamma kravaller svarar han:

– Det finns grupper i det svenska samhället som inte accepterat de här grundläggande yttrande- och tryckfrihetsreglerna vi har. Som på rent ideologisk grund är emot det och inte verkar förstå vad det är för land de bor i. Sedan har vi de gängkriminella som tar chansen när tillfälle erbjuds att angripa polisen.

Läs även: Ex-muslimen: Därför möts koranbrännare med våld

I intervjun svarar justitieministern också på frågor om gängkriminaliteten i Sverige.

Enligt polisens statistik skedde 27 stycken dödsskjutningar från januari till den sista april i år. Bekräftade antal skjutningar går upp till 133. Det kan jämföras med motsvarande siffror för samma period föregående år: 8 dödsskjutningar och 77 bekräftade skjutningar.

Johansson medger att man inte har lyckats vända trenden med ökat gängvåld.

– Inte när man ser på siffrorna. Det är helt uppenbart så att det finns väldigt mycket mer kvar att göra.

Han fortsätter sedan med att nämna att hans regering har skärpt flertalet straff och hjälpt till med att förstärka polisens resurser. Dessutom säger han att det just nu är rekordmånga intagna i häkten och på anstalter.

Samtidigt menar han att problemet med gängvåldet och segregationen är ”mycket mer djupgående än vad många trott”.

Expressen: Än vad du har trott?

– Det är klart att man vetat att segregeringen har gått väldigt långt. Men det är helt uppenbart att man borde ha ingripit mot de här barnen och ungdomarna som det gick snett för långt tidigare.

Angriper Nyans

Socialdemokraterna har länge haft ett starkt stöd i utsatta områden. Inför årets val utmanas man dock av uppstickarpartiet Nyans, med den forne centerpartisten Mikail Yüksel i spetsen, som i synnerhet vänder sig till muslimska väljare.

Gentemot det partiet känner inte justitieministern några större sympatier.

– Det verkar vara ett parti som vill splittra och slå in en kil mellan muslimer och övriga samhället, och det tror jag är extremt farligt. Vi har totalt motsatt uppfattning. Vi måste ha en politik som håller samman oavsett vilken religion du tror på, säger Johansson.

Han fortsätter sedan med att jämföra Nyans med Sverigedemokraterna, som han menar också vill ”slå in en kil” mellan muslimer och det resterande samhället – fast från andra sidan.

Han håller heller inte med Yüksels uppfattning av Sverige som ett rasistiskt och islamofobiskt samhälle.

– Det är totalt fel, påstår jag. Men jag vet att de försöker sätta den bilden med hjälp av influensers utomlands. Vi hade ju den här kampanjen mot socialtjänsten för några månader sedan. Men jag tycker det är totalt fel att påstå att Sverige som land är rasistiskt och islamofobiskt. Sedan finns det naturligtvis enskilda individer som ser ner på människor som kommer från andra länder, men som land är vi absolut inte det.

Nyans partiledare Yüksel kommenterar Morgan Johanssons utspel på Twitter.

Läs även: Morgan Johansson: ”I en demokrati har också dårar yttrandefrihet”

Läs även: Nyans partiledare tänker JO-anmäla Polisen: ”Hets mot muslimer”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag