Nyans partiledare tänker JO-anmäla Polisen: ”Hets mot muslimer”

Nyans partiledare Mikail Yüksel. Foto: Faksimil TV4
  • Fredag 15 apr 2022 2022-04-15
E-post 2000

LINKÖPING/NORRKÖPING Mikail Yüksel, partiledare för partiet Nyans, tänker JO-anmäla Polismyndigheten för att man har gett Rasmus Paludan tillstånd att ”bedriva hets mot muslimer”. Det skriver han på Twitter efter torsdagens korankravaller.

På torsdagen utbröt våldsamma upplopp i Linköping och Norrköping. Poliser attackerades med stenar och tre poliser fördes till sjukhus med skador, medan en polisbil sattes i brand. Två män i 30-årsåldern greps misstänkta för våld mot tjänsteman samt våldsamt upplopp, rapporterar Aftonbladet.

– Det var ett par hundra personer som gick till angrepp mot polisen och kastade stora gatstenar mot oss och förstörde våra fordon, och plundrade flera polisbilar på polisiär utrustning, säger Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping, till Ekot.

Hon berättar att poliserna var tvungna att retirera tillfälligt.

– I det här läget hade vi tagit ut en betydande resurs, men hamnade ändå i en situation där vi inte kunde använda våld på ett betryggande sätt. Så därför valde vi att tillfälligt backa ur, och komma tillbaka.

Bakgrunden till upploppen var att dansken Rasmus Paludan, som av Ekot beskrivs som islamfientlig högerextremist, fått tillstånd att hålla sammankomster i båda städerna där han bland annat skulle bränna exemplar av Koranen.

En som har reagerat på upploppen är Mikail Yüksel, ledare för partiet Nyans. Han tycker inte att Rasmus Paludan borde ha fått tillstånd för sina manifestationer, och säger att han tänker anmäla Polismyndigheten till Justitieombudsmannen.

En annan som är kritisk till Paludans förehavanden är vänsterprofilen Myra Åhbeck Öhrman.

Läs även: Nyans partiledare försvarar IS-återvändarna – rasar mot TV4

Läs även: Partiet Nyans: Lars Vilks konstverk Nimis bör brännas ned

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag