Morgan Johanssons fru döms för dataintrång

Bild.: Säkerhetspolisen/ Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 16 feb 2024 2024-02-16
E-post 0

Före detta justitieminister Morgan Johanssons (S) hustru Emelie Johansson, 39, som arbetar för Säpo, döms av Svea hovrätt till 4 000 kronor i böter för dataintrång, rapporterar TV 4 Nyheterna.

Johansson frikändes tidigare av tingsrätten från att ha gjort en olovlig sökning i Säkerhetspolisens hemliga register, men nu river hovrätten upp domen.

Det var i april 2018 som Emelie Johansson olovligen sökte i Säpos register på en kollega, som hon vid tillfället hade en relation med.

Över fyra år senare anmälde Säpo den olovliga sökningen till Särskilda utredningar, som utreder misstankar mot personer inom rättsväsendet.

– Han ville veta vilken säkerhetsklass han hade. Det är en uppgift som inte är hemlig för honom, och som är helt ointressant för mig. Det fanns inget brottsligt uppsåt, sade hon till Göteborgs-Posten i februari förra året.

– Jag har varit naiv, det erkänner jag. Men jag har handlat i god tro. I dag hade jag tänkt till både en och två gånger. Jag är en person som är mån om att göra rätt, fortsatte hon.

Hennes make Morgan Johansson kallade det hela för en ”en skitsak”.

– Det är egentligen en skitsak men på grund av mig, för att jag är en offentlig person, får det här stor uppmärksamhet, sade han till GP.

Hovrätten menade emellertid att Emelie Johansson borde insett ”att det förelåg en hög risk för att det inte var tillåtet” att göra sökningen.

Säkerhetspolisens personalansvarsnämnd säger att Emelie Johansson kommer behålla jobbet trots att hon fälls.

– Sedan det här inträffade 2018 har det vidtagits en rad åtgärder för att ytterligare förbättra vårt interna säkerhetsarbete, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, till TV 4 Nyheterna.

Läs även: Morgan Johanssons hustru frias i rätten – Säpo saknade regler

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag