Moskémannen Collins ute ur SD – blir politisk vilde

Foto: Wikipedia/SVT
  • Tisdag 19 mar 2019 2019-03-19
E-post 1761

KRAMFORS Mark Collins har skickat in en begäran om utträde ur Sverigedemokraterna, något som SVT var först att berätta. Collins, som vill bygga en moské för att få fler muslimer till Kramfors, har de senaste dagarna varit avstängd från partiet medan hans medlemskap utretts. – I och med att han lämnat partiet är ärendet avslutat och utagerat för oss, säger Henrik Gustafsson, presschef hos Sverigedemokraterna.

Nu blir Mark Collins politisk vilde uppger Aftonbladet. Efter att han begärt utträde tänker han sitta kvar i Kramfors kommunfullmäktige och säger till SVT att han tänker ta kontakt med något av de andra partierna.

– Jag ska ta mig ur SD, jag kan inte ställa mig bakom deras texter om främlingsfientlighet, säger Mark Collins till SVT.

Henrik Gustafsson, presschef hos Sverigedemokraterna, säger att Collins varit avstängd från sitt medlemskap sedan motionen om moskébygge blev känd.

– Det öppnades ett medlemsärende då hans motion och det han också uttryckte går emot det vi som parti står för när det gäller ett sekulärt samhälle. Med anledning av att det var så problematiskt stängde vi av medlemskapet och utredde det skyndsamt i partistyrelsen. I och med att han lämnat partiet är ärendet avslutat och utagerat för oss, säger Gustafsson till Nyheter Idag.

Läs mer: Sverigedemokrat vill ha moské till Kramfors – sågas av partiet: ”Inte vår politik och har aldrig varit”

Mark Collins blev rikskänd för en motion om att ett muslimskt kulturcentrum och en moské ska byggas vid Höga kusten, något som Allehanda var först att rapportera om.

Läs även: ”Jag har tagit mycket D-vitamin”: Så förklarar Pavel Gamov sitt beteende

Collins uppger i sin motion att han lagt märke till att det är svårt att få folk att stanna i landsbygdskommunen Kramfors. Att bygga ett muslimskt kulturcentrum och en moské skulle enligt Collins locka muslimer till Kramfors.

Till DN sade Collins att han vill bygga upp en ”infrastruktur” för muslimer.

– Området har tappat hälften av sina invånare på 30 år och för att vi ska överleva måste vi få hit folk, exempelvis nyanlända. Om vi ska locka hit dem och de ska känna sig delaktiga i samhället och stanna kvar måste det finnas en muslimsk infrastruktur, bland annat en moské. Det är en mossig gammal stad med mossiga politiker, och gör vi ingenting kommer det fortsätta att gå utför.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag