MP-kandidat vill bygga ny kärnkraft: ”Fler och fler ändrar sin inställning”

Maskrosen är Miljöpartiets partisymbol. Bild: Av Viola sonans/CC BY-SA 3.0
  • Lördag 3 sep 2022 2022-09-03
E-post 171

Miljöpartiet har för allmänheten i mångt och mycket gjort sig kända för sitt motstånd till kärnkraft. Men det är inte alla som är negativt inställda. Däribland Take Aanstoot, partiets nionde namn på riksdagslistan i Östergötlands län, som vill bygga ett nytt kärnkraftverk i länet.
– Vi ser att fler och fler ändrar sin inställning inom partiet, säger han till Östgöta Correspondenten.

Till tidningen berättar Aanstoot att han tidigare har varit en motståndare till kärnkraft men att han nu har svängt. Han hävdar också att det är allt fler som ändrar sig inom partiet.

– Vi har ett nätverk för kärnkraftspositiva som växer för varje dag. Det sker en ändring i partiet precis som det gör i samhället, säger Aanstoot.

– Det pågår en diskussion kring om det allra viktigaste är att vi ska ha 100 procent förnyelsebar energi eller om den ska vara fossilfri. Det finns slitningar där. Själv ändrade jag uppfattning när jag bodde i Afrika under fyra år och verkligen förstod vad energifattigdom innebär. Vi behöver kärnkraft för att fler länder ska få en välfärd och en god hälsa.

Läs även: Experten: Här är de politiska beslut som ledde till nedlagd kärnkraft

MP-kandidaten tycker att det skulle vara en bra idé att bygga ett nytt kärnkraftverk i Linköping eller någon annanstans i Östergötlands län. Dels för att kunna erbjuda en tillräcklig eleffekt i kommunen för att locka nya industrietableringar och skapa arbetstillfällen. Men också för att det skulle gynna universitetet i staden.

– Jag är övertygad om att det första länet som bestämmer sig för en ny reaktor kommer att få betydande tillskott på forskningssidan. Det skulle alltså gagna våra utbildningar på universitetet, säger Aanstoot.

Vidare menar Aanstoot att det inte går att förlita sig på enbart vindkraft, vattenkraft och solceller om man vill ha värme på vintern. När det kommer till risken för katastrofer vid kärnkraftverk svarar han att den oron är överdriven.

Gunnar Gustafsson, andranamn för Miljöpartiet i Linköpings kommunval, meddelar emellertid att MP i Linköping inte propagerar för kärnkraft i länet.

– Nej, vi tycker det är dumt att bygga på nya ställen och i Linköping skulle det vara svårt då det krävs mycket kylvatten i kärnkraftverk. Sverige klarar sig bra utan ny kärnkraft. Sedan har ju Europa större problem att klara sig utan gas, olja och kol, säger han till Östgöta Correspondenten.

I Sverige i dag får man bara bygga nya reaktorer på de tre platser som redan har kärnkraft – Forsmark, Ringhals och Oskarshamn. För att en etablering i exempelvis Linköping ska bli verklighet skulle det krävas nya regelverk.

Take Aanstoot meddelar Nyheter Idag att han inte är intresserad av en intervju.

Läs även: (S)vänger om kärnkraften i sista stund – från ”ganska dåligt” till ”ganska bra”

Läs även: Stenevi ”vill att vi ska ha Europas lägsta elpriser” – säger fortsatt nej till kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag