Ny opinionsflopp för Demirok (C) i Sifo

Muharrem Demirok (C). Foto: Pressbild Centerpartiet
  • Måndag 20 feb 2023 2023-02-20
E-post

Centerpartiets tillbakagång fortsätter i februari månads mätning från SvD/Sifo. Partiet backar med 0,9 procentenheter och får 4,3 procent i mätningen. C ligger därmed jämsides med Kristdemokraterna och Miljöpartiet strax över spärren.

Centerpartiets nya partiledare Muharrem Demirok börjar i rejäl uppförsbacke. Först kom en förtroendemätning från Aftonbladet/Demoskop som visade att Demirok får ett förtroende på bara fyra procent – den sämsta siffran Demoskop har mätt.

På torsdagen släpptes februari månads mätning från Sentio som placerade Centerpartiet under riksdagsspärren. Nu bekräftas C:s utveckling i den senaste mätningen från SvD/Sifo, där partiet tappar 0,9 procent och därmed får 4,3 procent.

Läs även: C under spärren i Sentio – sämsta siffran sedan 2014

Sedan valet har C tappat 140 000 väljare enligt Sifo, och de flesta har gått till Socialdemokraterna. Samtidigt menar Sifos opinionschef Toivo Sjörén att den nya partiledaren inte kan lastas för partiets usla resultat.

– Det är knappast något som beror på den nye partiledaren, problemen har funnits under lång tid. Innan valet såg vi att besvikna C-sympatisörer gick över till andra borgerliga partier, men så är det inte längre, säger Sjörén till Svenska Dagbladet och fortsätter:

– Partiet har skaffat sig en ny position och ingår nu tydligt i det rödgröna blocket samtidigt som C fått en tydlig övergång av väljare till S.

Enligt Sjörén förlorar C på att debatten efter valet allt mer kommit att domineras av ekonomiska frågor, vilket gynnar de stora partierna S och M. Samtidigt innebär den usla opinionsläget även en möjlighet för en ny partiledare.

– Pressen är stor på den nye partiledaren, att ta en diskussion om vad partiet gör fel och vad man ska göra i stället. Samtidigt har han en möjlighet att lägga om kursen och försöka att profilera partiet starkare, säger Sjörén till SvD.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, instämmer i den analysen.

– Det som är positivt med låga opinionssiffror är ju att det finns incitament till förändring och omprövning och att en ny partiledning får ett stort handlingsutrymme. Den måste landa ordentligt i regeringsfrågan, uppenbarligen fungerade det ju inte att stänga dörrar åt både höger och vänster, säger Möller till SvD.

Läs även: Förtroendeflopp för Demirok – sämsta siffran någonsin

I mätningen ligger C lika med Miljöpartiet och Kristdemokraterna, som även de noterar ett resultat på 4,3 procent var.

Bland övriga partier kan noteras att M passerar SD och blir näst största parti, då M ökar med 0,9 procentenheter till 19,3 procent, medan SD tappar 0,6 procentenheter och får 18,4 procent.

Sifos väljarbarometer i februari

6 363 intervjuer genomförda 6–16 februari 2023. Förra mätningens siffra inom parentes.

Socialdemokraterna 36,5 (36,1)

Moderaterna 19,3 (18,4)

Sverigedemokraterna 18,4 (19,0)

Vänsterpartiet 7,5 (7,8)

Kristdemokraterna 4,3 (4,1)

Miljöpartiet 4,3, (4,4)

Centerpartiet 4,3 (5,2)

Liberalerna 3,5 (3,3)

Övriga partier 1,7 (1,8)

Läs även: L och MP under spärren i Aftonbladet/Demoskop

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag